Isabell Freese och Total Hope OLD är framme i i unga begåvningars absoluta topp – Louis d'Or priset. Bilder från Flyinge och Herning 2020 Photo: KimC.nu by Ateni AB

Total Hope OLD på väg mot sin hittills största framgång

Louis d’Or priset är tävlingen för de absolut bästa talangerna bland unga dressyrhästar. Idag avgörs finalen och för första gången på flera år finns det en deltagare med svensk anknytning. Vi gör en tillbakablick på hingstens karriär.

Har du någon gång undrat var inspirationen till Lövsta Future Challenge en gång kom ifrån? Naturligtvis från dressysportens vagga – Tyskland. Traditionsenligt avgörs de tre stora talangjakterna, prestigefyllda serier som under många år vaskat fram stjärnor bland både ryttare och hästar, på det stora internationella meetinget i Frankfurt. Med det inställt i år går istället en upplag av tävlingen på Liselott Linsenhoffs hemmaanläggning Schafhof. De tre stora talangjakterna är serien för U25-ryttare Piaff Förderpres från Liselott Schindüngs stiftelse, serien för 7-8 åriga unga dressyrhästar som heter Nürnberger Burg-pokal och slutligen serien för unga begåvade Grand Prix hästar 8 – 10 år gamla som heter Louis d’Or priset eller förenklat för datorerna Louisdor. De tre serierna har flera deltävlingar under året, att ta sig till final är mycket prestigefullt och en seger eller pallplats ännu så mycket bättre.

Seger i uppvärmningsklassen

Hingsten Total Hope OLD (Old f 12 e Totilas u Weihegold e Blue Hors Don Schufro, uppf  Christine Arns-Krogmann, äg Paul Schockemöhle och Lone Bøgh Henriksen, HP Horses) är varken svenskfödd eller SWB. Trots det så kommer han för alltid att ha en hov eller två i svenska hjärtan genom sin start i avelskarriären på svenskt bruksprov. Sedan 2019 rids han av norska Isabel Freese, sedan många år baserad i Tyskland och beridare hos Paul Schockemöhle och Lone Bøgh Henriksen som har danska stuteri HP Horses.  De tog en bronsmedalj i unghäst-VM för 7-åringar och deras tävlingskarriär i Tyskland har varit spikrak. Senare samma år som 7-åring vann Total Hope och Isabel Freese Nürnberger Burg-pokal i Frankfurt. De har sedan gjort några starter på Grand Prix nivå under 2020 och i år med seger eller placering.

Under lördagens uppvärmningsklass till Louis d’Or-finalen segrade de med liten marginal till Fredric Wandres (som nyss varit i London) på Hot Hit 3 och Fabienne Müller-Lütkemaier med Valencia AS. I dagens final kommer det att vara tajt. Finalen startar 14:30 och sänds på Clipmyhorse. Oavsett utfall i dagens final så är prestationen solklar, att nå final i Louis d’Or är en milstolpe som visat sig vara verkliga karriärstartare för många föregångare.

Svensk anknytning – Total Hope

Genom Helena Torstenssons försorg, ansvarig för PS Flyinges svenska verksamhet, visades en Totilas son undan Weihegold, då Isabell Werths blivande stjärnsto, upp på bruksprovet. Svart, liten inmätt som 162 cm, med ett lite för stort huvud för sin kropp så delade han läktarexpertisen i två halvor. De som inte gillade det de såg och de som älskade genetiken, mekaniken och det helt makalösa temperamentet. Total Hope godkändes som 3-åring och fick 165 ston det året med 128 registrerade föl i första årgången 2016.

Total Hope OLD med Helena Torstensson på bruksprovet som 3-åring Photo: KimC.nu by Ateni AB
Hans exteriör tilltalade inte alla men mekanik, gångarter och genetik övertygade många och så rätt de haft. Photo: KimC.nu by Ateni AB
Total Hope visades av Heiko Klausing på bruksprovet Photo: KimC.nu by Ateni AB

Året efter kom han tillbaka och blev bruksprovssegrare i ohotad stil. En svår kolik med vård i Köpenhamn störde ut hela säsongen både avelsmässigt och sett till utbildning och tävling. Men Total Hope kom tillbaka och Pernilla André Hokfelt tog över delar av hans utbildning. Tillsammans tog de hem SWB stallion Trophy för 5-åriga hingstar på hösten 2017 med totalt 94,2 procent. Året efter så var Total Hope ikapp de 6-åriga jämnåriga kamraterna och vann i Falsterbo på 77,9 procent.

”Totte är bäst”

Om Total Hope: ”Han är helt fantastisk”

På unghäst-VM i Ermelo blev det en riktigt berg-och-dalbana med stolpe ut i första kvalet, seger i lilla finalen och en fin nionde plats som 6-åring fantastiskt fint lotsad av Pernilla André Hokfelt.

Pernilla André Hokfelt och Total Hope på unghäst-VM – notera poängen i lilla finalen Photo: KimC.nu by Ateni AB
Pernilla André Hokfelt och Total Hope på unghäst-VM Photo: KimC.nu by Ateni AB
Pernilla André Hokfelt och Total Hope på unghäst-VM Photo: KimC.nu by Ateni AB
Pernilla André Hokfelt och Total Hope på unghäst-VM Photo: KimC.nu by Ateni AB

Avtryck i svensk avel

Total Hope har idag 289 SWB-registrerade avkommor, lejonparten födda mellan 2016-2019, och är godkänd i DWB och de flesta tyska avelsförbunden. Flera avkommor är framgångsrika i unghästklasserna och många bär på samma elastiska runda galopp som är så utmärkande för Total Hope själv. Under hans bruksprovsbedömningar hämtade skritt och trav högst poäng men det är galoppen som gör honom goda tjänster som tävlingshäst och förärvare. Den stora skritten har varit en akilleshäl på tävling då många dressyrdomare då och då kommer i tvivel om takten men den är ren och mycket vägvinnande. Tillsammans med den mentala avspännings som många avkommor också fått med sig är det stor efterfrågan på Total Hope-ättlingar.  Svensk hoppavel fick ett lyft med Cardento, med Total Hope fick svensk dressyravel en stark och välkommen injektion av ridbarhet och gott temperament parat med funktionella gångarter.

Startlista Louis d’Or final start 14:30

Clipmyhorse

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.