Weihegolds världscupdebut i Amsterdam, hemma i Rheinberg och under ärevarvet efter silvermedaljen i Grand Prix special på EM i Hagen 2021 Foto: KimC.nu by Ateni AB

Weihegold OLD dansar sin sista dans i Leipzig

Vi blickar lite tillbaka på Weihegold OLD:s karriär mär det nu är dags för pension från rampljuset.

Hon har varit Världscupens krönta drottning med tre raka finalsegrar, 2021 gjorde stoet sitt sista mästerskap. Nu blir det avskedsdans i Leipzig under världscupfinalen.

Stoet Weihegold OLD född 2005 hos den tyske kände uppfödaren Inge Bastian har den numera legendariska härstamningen Blue Hors Don Schufro undan modern Weihevoll efter Sandro Hit. Hon har under hela sin karriär ägts av Christine Arns-Krogmann som genom ett leasingavtal lånat ut stoet till Madeleine Winter -Schulze som placerat Weihegold i Isabell Werths stall för utbildning. Avtalet har även inneburit att Weihegold har varit tillgänglig för embryotransfer under de här åren. Enligt Horsetelex finns det redan 13 avkommor till henne.

Isabell Werth – Weihegold OLD  har precis säkrat en silvermedalj på EM i Hagen, ägaren Christine Arns-Krogmann och Madeleine Winter-Schulze med armarna om tränaren Johnny Hilberath Photo: KimC.nu by Ateni AB

Som helt ung reds Weihegold av Heiko Klausing, i Sverige förevigad som den som visade hennes son Total Hope som 3-årig bruksprovshingst. Unghästberidaren Kira Wulferding red stoet fram till dess hon var fem och tog bland annat en tredjeplats i Bundeschampionatet som 4-åring.

Isabell Werth med Beatrice Buchwald på Weihegold under Global Dressage Forum 2013 Foto: KimC.nu by Ateni AB

Hos Isabell Werth fick hennes dåvarande beridare Beatrice Buchwald (numera Hoffrogge) ta över tyglarna och de tävlade mycket nationellt. Tillsammans gjorde de mer än 40 starter mellan 2012-15 och när Isabell Werth tog över tyglarna på en mer än redo Weihegold till nyåret 2015 var det en del som tyckte det var grymt för Beatrice Buchwald även om planen alltid varit den samma. Isabell Werth världscupdebuterade med Weihegold i Amsterdam i januari 2016 och red lite konservativt på sitt typiska sätt i Grand Prix-kvalet. De blev sexa efter Edward Gal på Glock’s Voice och en del andra ekipage. När det blev kür lade Isabell Werth in även de sista växlarna och världen fick för första gången uppleva WeiheGuld. Det blev seger, en riktig skräll och sedan dess har duon vunnit i Amsterdam tre gånger till.

Isabell Werth och domaren Francis Verbeek efter segern i Amsterdam 2016 Foto: KimC.nu by Ateni AB

Fantastisk tävlingskarriär

Weihegolds meritlista med Isabell Werth innehåller ett lagguld på OS i Rio samt en silvermedalj individuellt, tre segrar i världscupfinalen 2017-2019, två EM med lagguld i både Göteborg 2017 och i Hagen 2021. I Göteborg var ekipaget individuell segrare i alla tre klasserna. I Hagen 2021 hände det otroliga, Isabell Werth och Weihegold hamnade utanför medaljplats i küren.

I oktober tog de hem segern i världscupkvalet på Equita i Lyon i oktober. För att få starta i en världscupfinal krävs enligt ordinarie regler två kval. om de reglerna komemr att kvarstå denna säsong när så många kval blivit inställda återstår och se. Nu finns kvaltävlingen i Neumünster kvar där Isabell Werth planerar att rida Quantaz. Istället är siktet inställt på sista kvalet i ’s-Hertogenbosch i mars för att säkra Weihegolds avskedsdans i Leipzig.

Leipzig som värd för fyra världscupfinaler är en passande plats för avsked med stor hemmapublik och garanterat festlig stämning.

Bilder på hjärtehästen Weihe

Inte den modernaste exteriören men ack så funktionell i arbete Photo: KimC.nu by Ateni AB
Lika taggade på vet-check i Hagen inför EM 2021  Photo: KimC.nu by Ateni AB
Küren som inte gav medalj, EM i Hagen 2021  Photo: KimC.nu by Ateni AB

Hemma i tävlingsstallet i Rheinberg på gården där Isabell Werth lever och verkar Foto: KimC.nu by Ateni AB

Med de sötaste öronen och vackraste öronen ett litet svart sto kan ha.  Foto: KimC.nu by Ateni AB

Citat Isabell Werth:

”Alla ryttare borde få ha en Weihe i sitt liv någon gång. En häst som alltid är glad, vill jobba och gör sitt bästa, alltid, ett riktigt riktigt lyckopiller.”

Weihegold OLd Foto: KimC.nu by Ateni AB

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.