Louise Romeike. (Arkivbild) Foto: www.eventingphoto.com

Allt om helgens stora internationella tävling i Sverige

Gärds RF storsatsar med internationell fälttävlan kommande helg, med två- och trestjärniga klasser. Evenemanget har fått namnet Kristianstad International Eventing.
Bland andra kommer vår Tysklandsbaserade fälttävlansstjärna Louise Romeike hem för att tävla.

– Det här är precis vad vi behöver i Sverige, säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan som är imponerad av initiativet som togs av den skånska fälttävlanskommittén. Det var sent på säsongen och mycket har hänt på kort tid.
– Det är fantastiskt vad man kan återkomma tillsammans, säger Fredrik.

Klasserna som arrangeras är CCI1*Intro, CCI2*-S, CCI2*-L, CCI3*-S samt CCI3*-L, där S står för short och L för long. Sverige har sedan tidigare tre korta trestjärniga terrängbanor, det här blir den första långa trestjärniga tävlingen i Sverige på flera år. Det ger också svenska ryttare möjlighet att kvala på hemmaplan till högre klasser.
– Det är klart att det är mycket värt att komma ut och tävla internationellt men att ge fler möjlighet att kvala i Sverige betyder otroligt mycket, säger Fredrik Bergendorff, som hoppas på en långsiktig fortsättning.
– Först ska vi förstås göra en bra tävling nu men det här är intressant för framtiden, Gärds anläggning ligger bra till på kartan även internationellt och har väldigt bra underlag.

Att få fler banor av högre standard är viktigt för svensk fälttävlans framtid och Fredrik Bergendorff menar att det här är ett steg på vägen.
– Jag hoppas på fem trestjärniga banor och en fyrstjärnig, säger förbundskaptenen med tillförsikt.

Coronapandemin har medfört många inställda tävlingar, detta påverkar inte minst de unga ryttarna som har haft begränsade förutsättningar att göra kvalificerande starter inför nästa års ungdoms-EM som arrangeras på Segersjö.

Nu får de ytterligare en chans att kvala och gensvaret från ryttarna har varit överväldigande. I de tvåstjärniga klasserna är hela 65 procent av startfältet juniorer och young riders. I de trestjärniga klasserna är 20 procent young riders.

Tävlingsledare Nils-Arne Pedersen berättar att det finns deltagare från 15-58 år i startfältet.
– Vi är oerhört glada över den enorma respons vi fått från såväl svenska som utländska ryttare, men även från sponsorer som uttryckt sin stora glädje över att få vara delaktiga i ett evenemang där alla deltagare tävlar på samma villkor oavsett ålder eller kön, säger Nils-Arne.

Gärds RF har en stark samarbetsparter i Kristianstad kommun som visat stort intresse för att vara delaktiga i evenemanget. Även Event in Skåne har gått in som ytterligare samarbetspartner.

Det har även varit en fin respons ifrån seniorerna och internationellt välkända namn som tyska Andreas Dibowski, Nicholai Aldinger och Kai Rüder är anmälda. Eirin Losvik, Finland, Daya Singh Hujan, Storbritannien samt Tobias Jörgensen och Camilla Saeboe Hansen från Danmark är bara några av dem som återfinns i startlistorna.

En hel rad svenska landslagsryttare kommer till start, som Tysklandbaserade Louise Romeike, Niklas Lindbäck, Christoffer Forsberg, Katrin Norling, rutinerade Johan Lundin och svenska mästaren Ebba Adnervik. Från hemmaklubben startar bland andra Hanna Berg och Malin Josefsson.

Det blir ingen publik på plats men tävlingarna kommer att livesändas av Equisport.

Preliminärt tidsprogram:

Fredag
13.30 – Dressyr CCI2-S del 1
15.00 – Hästbesiktning CCI3*-L
15.30 – Hästbesiktning CCI2*-L
16.00 – Officiell besiktning av terrängbanorna

Lördag
08.30 – Dressyr CCI2*-S del 2
08.30 – Dressyr CCI3*-L
09.00 – Dressyr CCI1* Intro
12.00 – Dressyr CCI2*-L
12.15 – Dressyr CCI3*-S
Hoppning CCI3*-S, CCI2*-S, CCI1* Intro

Söndag
Morgon Hästbesiktning CCI3*-S, CCI2*-S, CCI1* Intro
08.00 – Terräng CCI* Intro
09.40 – Terräng CCI2*-L
10.00 – Prisutdelning CCI1* Intro
11.40 – Terräng CCI3*-L
13.15 – Terräng CCI3*-S
15.00 – Terräng CCI2*-S
15.00 – Prisutdelning CCI3*-S
16.30 – Prisutdelning CCI2*-S

Måndag
08.30 Hästbesiktning CCI2*-L
09.00 Hästbesiktning CCI3*-L
10.00 Hoppning CCI2*-L
11.30 Hoppning CCI3*-L
12.30 Prisutdelning CCI3*-L, CCI2*-L

Start- och resultatlistor

Följ tävlingarna på facebook

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.