Sverige väl värda sin bronsmedalj Foto: Kim C Lundin

EM i fälttävlan – Sverige bronsmedaljörer

EM i fälttävlan är avgjort i och med banhoppningen. Sveriges lagresultat har bättrats på genom två felfria ritter från Louise Romeike och Ludvig Svennerståhl. Unga mästerskapsdebutanten Ebba Adnervik var felfri.

Banbyggaren Marco Behrens har byggt en stor lång bana med tolv hinder och 15 språng. Banan innehåll tre stycken tvåkombinationer, oxer med vatten under och i första gruppen startande var det hinder 10b, 4a och det tyska plankhindret 8 som skördade flest fel. Hoppmomentet rids i två avdelningar, första delen innehöll alla ekipage efter 30 placering. 13:55 börjar andra avdelningen med de 30 bästa. Startlistan är i omvänd seedad ordning och det innebär att lagställningen kan vara klar vid flera olika tillfällen. Fyra lag har helt försvunnit ut efter terrängen och inför dagens besiktning: Nederländerna, Österike, Finland och Spanien. Belgien och Schweiz ligger på ett troligt betryggande avstånd efter Sverige, viktigt för kvalplatsen till OS i Tokyo 2020.

Banskiss

Svenska ritter

Philippa Magnusson och Cesar var först ut och hade tre rivningar, utsprånget ur första kombinationen, hinder fem och utsprånget i andra kombinationen.

Cesar och Philippa MAGNUSSON Foto: Kim C Lundin

En som gjort ett strålande första seniormästerskap är Ebba Adnervik med sin Chippieh. Hon lotsade sin häst säkert genom banan, rejält tillbakalutad inför något hinder men felfri inom maxtiden, en alltigenom lyckad mästerskapsdebut.

Ebba Adnervik och Chippieh går i mål felfria Foto: Kim C Lundin

Första lagryttaren Niklas Lindbäck och Focus Filiocus såg inledningsvis starka och säkra ut i hoppningen. Den svåra tyska plankan föll men i övrigt seglade Sveriges stigfinnare genom banan.

Focus Filiocus och Niklas LINDBÄCK  Foto: Kim C Lundin
Focus Filiocus och Niklas LINDBÄCK Foto: Kim C Lundin

Som sista ut i första avdelningen startade Malin Josefsson och Golden Midnight. De gick starkt igenom banan och såg fräscha ut. Tyvärr föll insprånget till andra kombinationen 10a och Sverige måste räkna fyra fel.

Golden Midnight och Malin JOSEFSSON Foto: Kim C Lundin
Golden Midnight och Malin JOSEFSSON Foto: Kim C Lundin

Finalfältet

Louise Romeike och Waikiki möttes av varma applåder från den tyska hemmapubliken såväl som en stark ljudlig svensk hejaklack. Tillsammans såg de både starka och säkra ut och en felfri ritt för dem individuellt och laget var ett faktum.

Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

Sista svenska lagryttare Ludwig Svennerstål och El Kazir SP var fokuserade och samlade. Det gav resultat och Sveriges andra felfria ritt var ett faktum. Sverige slutade på 105,10 när det var tio ryttare kvar.

Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin
Foto: Kim C Lundin

 

Medaljuppgörelse

När både italienska och franska ekipage red bort sig med ett eller flera rivningar började det svenska slutresultatet se allt bättre ut. Ingen kunde röra Tyskland eller Storbritannien lagmässigt men bland de individuella medaljer rörde det sig ordentligt. Både Tim Lips och Thibaut Vallette fick förargliga fel och i Vallettes fall så drabbade det även lagresultatet.

När 23 år unge irländaren Cathal Daniels  med Rioghan Rua red felfritt så avancerade han än mer. Det blev en bronsplats efter att ha varit på 13:e plats efter dressyren och sedan avancerat till sjätte plats efter terrängen.

Ingrid Klimke och SAP Hale Bob OLD höll nerverna i schack och Bobby väl på sina bakben, red in och satte en felfri runda till publikens vrål. Hon startade detta EM som regerande Europamästare från Strzegom. När Michael Jung och fischerChipmunk FRH äntrade banan blev det knäpptyst.  De hoppade otroligt fint tillsammans, det höll nästan hela vägen. I uthoppet på den sista kombinationen föll en bom och med den guldmedaljen. Micha Jung fick behålla silvret efter att ha hållit ihop det hela vägen. Ingrid Klimke tog guld igen.

Medaljer

Lag

Guld Tyskland 82,50 straff
Silver Storbritannien 104,80 straff
Brons Sverige 105,10 straff

Individuellt

Guld Ingrid Klimke / SAP Hale Bob OLD  22,20  straff
Silver Michael Jung / fischerChipmunk FRH 24,90 straff
Brons Cathal Daniels / Rioghan Rua 29 stragg

Svenskt resultat individuellt efter hoppning

Philippa Magnusson/Cesar (SWB val f -10 e Crelido-San Quintero xx, uppf Ulla Magnusson) individuell 73,50 straff
Niklas Lindbäck
/Focus Filiocus (SWB val f -07 e Feliciano-Be My Chief xx, uppf Tun Albertsson) lagryttare  45 straff
Malin Josefsson/Golden Midnight (SWB val f -08 e Goldmine xx-Maraton, uppf Gert Hermansson) lagryttare 42,2 straff
Ebba Adnervik/Chippieh (HOLST val f -02 e Carnaby GL-Caretino, uppf Stefanie Kinscher) individuell 41,23 straff
Louise Romeike/Wakiki (HOLST sto f -06 e Quinar-Cassini I, uppf Hans Thomsen) lagryttare 31,9 straff 
Ludwig Svennerstål/El Kazir SP (BWP val f -04 e Capriano-Blanc Rivage xx, uppf Paul Scheirs) lagryttare 31 straff

Webbsida
Startlista söndag
Liveresultat

Lagställning
Leaderboard
Start- och resultatlistor
FEI:s sändningar från fälttävlans-EM

 

Följ Luhmühlens siter i sociala medier:

Facebook Turniergesellschaft Luhmuehlen

Instagram  Turniergesellschaft Luhmühlen
Twitter @luhmuehlenht
Taggar #luhmuehlen #LLHT #feiEuros2019

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.