Foto Fredrik Jonsving

European cuplaget är uttaget

European cuplaget i fälttävlan som ska försvara Sverige i Lausanne, Schweiz den 2-5 september är nu uttaget och laddar med genrep och precamp.

Lagkapten Jon Andersen har goda förhoppningar inför lag-EM, där man givetvis strävar efter medalj. Det stora målet är dock pallplats på hemmaplan 2023 då European Cup går i vackra Segersjö.

Tillsammans med coachen Christoffer Forsberg och dressyrnestorn Hans Viebke har  Jon Andersen nu en laguttagning klar inför European Cup, som i år går i schweiziska Lausanne 2-5 september.

– Att vi är förhållandevis tidiga med laguttagningen beror på att vi behöver tid för gemensam träning och uppladdning, främst vad gäller kadriljen, som är det moment som skiljer sig från ”vanlig fälttävlan”, berättar Jon.

European Cup, som avgörs i CCI3*, är ett officiellt FEI mästerskap i fälttävlan för lag.
Sverige har varit aktiva under flera decennier och har ett antal medaljer med sig i bagaget. Under en tioårsperiod har svenskarna dock uteblivet, men nu har det alltså väckts nytt blod i denna tävlingsform vad gäller svenskt deltagande.

–Det har varit en lång väg fram till där vi är idag, men jag är både glad och stolt över det arbete som lagts ner, de personer jag lyckats knyta runt satsningen och den sponsringen vi fått som stöttar oss. Det ska bli en spännande resa. Och det känns väldigt roligt att vi också får möjligheten att försvara de svenska färgerna på hemmaplan 2023, det vill jag sända ett särskilt tack till Segersjö och familjen Montgomery för, fortsätter Jon.

Nu närmast väntar nästa gemensamma träning som blir i samband med Stora Väsbys fälttävlan 24-25 juli. Därefter blir det precamp i Flyinge sista helgen i augusti, innan avresan till Lausanne.

– Det är många delar som skall fungera vad gäller förberedelser för både själva resan såväl som för deltagandet. Men ju mer tid vi har på oss, desto bättre blir det. Vi har en fantastisk teamkänsla och glädje i det här gänget, och alla hjälper varandra. Syftet med European Cup är att ge ryttare på nivån under landslaget mästerskapsrutin och att bygga upp laganda. Man ser på de stora nationerna som Tyskland och England, som dominerar även på European Cup. Här hittar man många ryttare som gått direkt från YR och fångas upp för att sedan få tid att mogna inför nästa steg upp i landslaget. Mina tyska och engelska kolleger pratar också mycket om vikten av själva kadriljridningen och vad den bygger upp för det enskilda dressyrresultatet längre fram. Det är ju en något annorlunda tävlingsform, men den för mycket nyttigt med sig.

Jon har tagit ut 8 ryttare som ska representera Sverige den 2-5 september i Lausanne. 6 kommer att rida i laget och kadriljen, två följer med som reserver.

Följande ryttare är uttagna:
Sandra Gustafsson – Koordinat
Stina Arosenius – Lorelei L
Julia Looström – Blue Carma
Amanda Nyqvist – Oki Doki
Madeleine Gustafsson – Miami C
Emma Tingsby – Zinobi
Jelena Femic – Wharton Street
Wilma Eriksson – La Chanquelle

Du kan följa European Cup här: Swedish European Cup Eventing Team | Facebook

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.