Foto FEI/Libby Law

Fälttävlansåret i krönika: ”Vi har mycket att vara stolta över”

Fälttävlans eldsjäl Ingrid Andersen kommer nu med sin andra upplaga av fälttävlans årskrönika. Vad är det som får henne att lägga ner allt detta jobb för att lyfta sporten?

Mitt under allt elände förra året föddes idén hos Ingrid Andersen från R&B Eventer att skriva en årskrönika för fälttävlanssverige.
– Jag kände att det fanns behov av en fysisk bok att ta fram närhelst man önskar. Det är lätt att vi lägger ut och tar del av det som finns på sociala medier, men det försvinner fort bort. Med Årskrönikan får vi en helhetsbild över året som gått.

Den första årskrönikan över fälttävlan kom ut 2021 och handlade om året 2020. Nu kommer krönikan över 2021.

Vad kan man säga om fälttävlansåret 2021?
– 2021 blev ett ovanligt år, där vi hade både OS och EM samma år, ett märkligt år på flera sätt. Vi hade hoppats att Coronapandemin skulle lugna sig, men istället började året med ännu ett tävlingsuppehåll och sedan slog EHV-viruset till, med start i Valencia.
– Men så kom våren och ljuset – och fälttävlanssäsongen. Trots att både Badminton och European Cup blev inställt gick vissa större tävlingar att genomföra. Sverige var oslagbara på Nordisk-Baltiska mästerskapen, vi tog EM-brons för seniorer och vann hela Nations Cup för året. Dessutom fick vi äran att ha ett junior/YR EM på hemmaplan i vackra Segersjö.

Hur kom du själv in på det här med fälttävlan?
–  Det har jag helt o hållet Anna Hiltons mamma, Marianne Hermann att tacka för. Hon körde en studiecirkel på vår ridklubb, där hon berättade om fälttävlan, visade filmer och artiklar. Hon gav oss många kloka ord och budskap som finns med mig än idag. Senare den våren (1988), flög Marianne och jag med en gemensam vän som hade eget plan, över till Badminton för att se Anna rida, och jag fick uppleva mitt livs första fälttävlan. Efter det var jag såld.

Vad är det som är så speciellt med fälttävlan?
– Jag får alltid en energi-kick av att komma på fälttävlan. Det är som en stor myrstack, full av energi och ett myller av rörelser. Dressyr och hoppning i sjuttioelva klasser samtidigt, kanske till och med att terrängen redan är igång för att allt ska hinnas med innan det mörknar till kvällen. Hur många har inte ridit fram till dressyren i gryningen och gått terrängbanan som fortfarande haft lite is på vattenhindret. Allt för att vi ska få möjlighet att få med så många som möjligt till start på en och samma dag. Snacka om viljan att försöka och att tänka lösningsorienterat.

– Fälttävlan är så mycket mer än bara de stora tävlingarna. Det är med oss varje dag, i vårt träningsupplägg, vardagliga ridning hemma mm. Ett sätt att leva. Och vi är ett folk som inte ger oss. Blir det stopp på ett sätt försöker vi hela tiden hitta lösningar. Som när Gärds inte kunde genomföra sin internationella tävling på utsatt datum för våren, då blev det öppen bana istället och sedan kom tävlingen så fort de fick chansen.

– Vi har sannerligen mycket att vara stolta över – vår ”fälttävlansfamilj” och vår berömda ”fälttävlansanda”. Jag hoppas att alla som läser kan njuta och vara stolta över vad vi tillsammans har lyckats åstadkomma.

fakta

Årskrönikan är en inhäftad bok i A4 format på 140 sidor. Den finns att beställa på FB sidan R&B Eventer, eller genom SMS till 0733-100222.

För mer info o kontakt:
Ingrid Andersen
0733-100222

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.