Anna Hassö och Poynstown Clover. Foto Fredrik Jonsving

Fälttävlansprofilen flyttar utomlands: ”Jag kände bara – Måste man ha det så här hela livet?

Fälttävlansprofilen Anna Hassö har fått nog av den svenska vinterkylan. Nu har hon lagt bud på en gård i Portugal.

Vad är det vi hör om att du ska flytta till Portugal?
– Jag har funderat i flera, flera år på att flytta utomlands och rekat i omgångar. Sedan kom corona och jag fick lägga ner.
– Men nu kände jag att det är nu eller aldrig.

Varför vill du flytta?
– Grundorsaken är att efter att jag bröt ryggen för flera år sedan har jag ingen cirkulation i fötterna så jag förfryser tårna när det blir minusgrader.
– Jag måste ha värmesulor och det är jobbigt att hålla på med deras laddare och batterier. De är också lite svåra att rida med. Så jag kände bara – Måste man ha det så här hela livet?

Varför Portugal?
– Jag har varit där och tävlat och gillar livsstilen och folket och det är billigt att leva där. Min brorsa har hus i Spanien, men där har jag aldrig känt mig hemma.

Hur snart blir flytten?
– Jag har sålt gården här hemma, det gjorde jag redan i höstas men med tillträde nu. Vi lade ut den i rätt tid, innan räntorna började gå upp och marknaden blev skakig.

– Jag tänkte att jag flyttar väl ner och hyr något ställe, men så upptäckte jag att man har ju bara ett år på sig om man inte ska skatta bort hela vinsten för sin egen försäljning.

Du har hittat en gård i Portugal?
– Jag var nere mest för att se hur det är och vad som finns, men så hittade jag en gård som jag lade bud på.

Nu väntar Anna för att se om hennes bud står sig. Tills vidare bor hon hos vänner.

Hur ser då framtidsplanerna ut?
– Jag har inte tänkt ha stort försäljningsstall som nu, utan bara egna hästar i början. Jag vill tävla. Jag kommer att åka till Sverige och ha träningar och jag kommer att fortsätta att åka till Irland och andra ställen och förmedla och hjälpa kunder att köpa häst. Det kan jag göra oavsett var jag bor.

Anna tänker också att hon kan hyra ut lite boende, som bed&breakfast, på gården.
– Om jag inte vill tävla lika mycket i framtiden kanske man kan växla över till lite ridresor.

Hon har dock redan börjat göra affärer i sitt nya hemland.
– Jag känner alla som håller på med fälttävlan i Portugal och jag hann provrida två hästar medan jag var där – en av dem har jag redan sålt. Där är det fortfarande inte lika dyrt som det har blivit på alla andra håll.
– Men det finns inte jättemycket fälttävlanshästar där. Och lusitano kan jag ingenting om. Jag tänker inte bli en sån som skeppar hem en massa dåliga hästar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.