Foto Fredrik Jonsving

Försmak på VM för fälttävlansryttarna

Fälttävlans Nations Cup drar igång andra helgen i maj och premiären sker på VM-banan i italienska Pratoni del Vivaro.

–Det är klart att det är något extra att få åka dit och känna på tävlingsplatsen, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till SvRF:s hemsida.

Han påpekar att det också är en lång resa till Italien och ett bra tillfälle för att planera även den inför VM.

Till Pratoni åker fem ryttare, varav fyra kommer att ingå i laget. Vilka det blir bestäms när det är helt klart vilka hästar som åker med.

Sofia Sjöborg var förra årets stjärnskott på EM i Avenches Schweiz, där hon med ädla stoet Bryjamolga van het Marienshof Z (Belle) slutade på en fin trettondeplats individuellt. Det blir också Belle som får förtroendet i Pratoni. Sofia själv kommer närmast att nästa vecka åka till femstjärniga Badminton med rutinerade Mighty Dwight. Det blir ekipagets andra femstjärniga start, de genomförde Fontainebleau i höstas.
– Det är en oerhört värdefull erfarenhet för både ryttare och hästar att göra något större än mästerskapen, säger Fredrik Bergendorff.

I VM är dressyren och hoppningen femstjärnig medan terrängen rids på en avancerad fyrstjärnig nivå. För att vara kvalad till VM ska ekipaget ha genomfört en lång fyrstjärnig tävling med godkänt resultat.

Christoffer Forsberg och Aminda Ingulfson tog varsin fyrstjärnig seger i polska Strzegom nyligen, Christoffer i den långa fyrstjärniga klassen och Aminda i den korta.

I Strzegom var alla fyrstjärniga hästarna på rätt sida om sjuttio procent i dressyren

Fredrik erkänner att han var lite konfunderad över dressyrresultaten i början av säsongen.
– Vi har haft jättebra vinterträning och jag hade förväntat mig att fler skulle ha bättre resultat, säger han och menar att det verkar ha lossnat lite nu.
– I Strzegom var alla fyrstjärniga hästarna på rätt sida om sjuttio procent i dressyren så det känns bra, säger Fredrik.

Sara Algotsson Ostholt och Malin Josefsson, båda meriterade mästerskapsryttare, är också med till Pratoni.

Några av ryttarna har fler hästar att välja på och vilka som ska gå lagtävlingen bestäms i dagarna.
– Det är klart att vi gärna vill ha de bästa med i Nations Cup-lagen men säsongen för de VM-aktuella hästarna matchas med sikte på mästerskapet, säger Fredrik Bergendorff.

För de hästar som kan vara aktuella för kommande OS är planen än mer långsiktig vilket öppnar upp för att fler ekipage kan vara aktuella för kommande Nations Cup-omgångar.

– Vi har runt 25 hästar totalt som går fyrstjärnig klass så för de ryttare som är intresserade och beredda att åka till olika tävlingsplatser finns goda möjligheter att få rida någon Nations Cup, säger Fredrik Bergendorff och ger en vink om att det kan öppna dörren till landslaget på sikt.

Nästa omgång av Nations Cup rids den 26-29 maj i Houghton Hall, Storbritannien.
– Vi planerar att svenska ryttare baserade i Storbritannien startar där, säger Fredrik Bergendorff.

Pratoni del Vivaro 12-15 maj
Preliminärt program:
Onsdag kl. 14-16 – hästbesiktning
Torsdag-fredag från kl. 9.30 – dressyr
Lördag kl. 10.30 – terräng
Söndag kl.8.30 – hästbesiktning, kl. 11.00 – hoppning

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.