fälttävlan

Internationell fälttävlanspremiär i påsk med 350 starter

Nu drar den internationella fälttävlanssäsongen på svenska banor igång. I påsk blir det premiär med såväl internationella som nationella klasser hos Gärds Ryttarförening.

I höstas arrangerade Gärds en internationell fälttävlan över två dagar med såväl SM som unghästfinaler och över 200 starter.
– Vi tyckte det var mycket men nu har vi över 350 starter på tre dagar, konstaterar tävlingsledare Nils-Arne Pedersen.

Att våra svenska ryttare ges fler möjligheter att göra internationella starter på hemmaplan är väldigt betydelsefullt
– Gärds RF har kommit att betyda mycket för svensk fälttävlans utveckling, att våra svenska ryttare ges fler möjligheter att göra internationella starter på hemmaplan är väldigt betydelsefullt, säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan.

Golden Midnight och Malin Josefsson vid OS i Tokyo. Foto: Kim C Lundin

Landslagsryttarens första starter efter babypaus

Hemmaryttaren Malin Josefsson har ridit länge för Gärds Ryttarförening och nu blir det första fälttävlansstarten för henne sedan sonen Leos ankomst den 1 februari.
– Jag red sista fälttävlan på Gärds i höstas innan tävlingsuppehållet och nu startar jag där också, konstaterar Malin.
Hästarna har ridits av andra och Malin tycker det gått bra att komma igång med ridningen.
Ebba von Essen, min syster Matilda och några hästägare har hållit igång hästarna, säger Malin.

Malin brukar rida med Gärds logotype på voljlocken eller schabraket när hon tävlar i Sverige och inte rider för landslaget.
– Klubben har stöttat mig mycket genom åren och det känns bra att kunna något tillbaka, säger Malin.

Att ha möjlighet till internationell start på hemmaplan är inte alla förunnat.
– Det är väldigt lyxigt att ha en internationell tävling här och det är viktigt att det finns sådan här tävlingar på fler ställen i Sverige, säger Malin, som menar att det behövs för att hålla i gång sporten och upprätthålla intresset för den.
– Gärds ligger bra till geografiskt också för ryttare från kontinenten, säger Malin.

Tre hästar för femstjärnigt

För Malin är årets stora mål VM i fälttävlan som rids i italienska Pratoni del Vivaro i september. Efter Gärds åker hon till Sopot i Polen och därifrån vidare till Pratoni och premiären av Nations Cup i maj.
– Det är klart att de kommer att ändra en del inför VM men det är ändå bra att komma dit och se förutsättningarna, säger Malin som har tre hästar som kan vara aktuella för VM.
Golden Midnight är förstahästen inför VM men Maggan V och Agaton V är klara för femstjärnigt och skulle kunna vara aktuella för VM som rids i ett fyrstjärnigt format.
– Agaton är bra i både hoppning och terräng men behöver trimmas i dressyren för att kunna gå mästerskap.

Malin har startat femstjärnig fälttävlan i Badminton med Golden Midnight tidigare och vill gärna etablera sig på femstjärnig nivå.
– Jag hoppas kunna rida i alla fall Burghley (Storbritannien) och Pau (Frankrike) i år, säger Malin.

Hos Gärds rider Malin tre hästar, Maggan V i den trestjärniga, Albertina V i den tvåstjärniga och yngre förmåga Muddy James i den nationella 100-klassen. Hästarna med suffixet V i namnet är födda hemma på gården hos familjen Jakobsson, där V står för Vesslarp Eventing.

Ryttare från sex länder

Hela 77 ekipage från sex olika länder är anmälda i den tvåstjärniga internationella klassen. Förutom svenska ryttare kommer ekipage från Tyskland, Schweiz, Danmark, Finland och Norge. Intresset är stort även för den trestjärniga internationella klassen dit 33 ekipage är anmälda.

– Vi siktar på att ha en riktigt bra påsktävling, sen börjar vi direkt att ladda om och jobba med förberedelserna inför höstens tävling där vi än en gång fått förtroendet att anordna SM, säger Magnus Olsson, ordförande i Gärds Ryttarförening.

Gärds Påskfälttävlan 15-17 april

Fredag – nationella klasser
Långfredagen 15 april, klasserna kommer vara för ponny P80 och P90, för häst H80 och H90. Samtliga grenar med dressyr, banhoppning och terrängritt kommer ske parallellt under dagen.
På grund av det stora antalet starter i den tvåstjärniga internationella klassen kommer några av dem att rida sin dressyr på fredagen.

Lördag och söndag – internationella klasser
Påskafton 16 april är det dressyr och banhoppning för internationella klasser CCI2*S och CCI3*S samt nationella klasser, CNCP* för ponny och H100 för häst.
Påskdagen 17 april är det terräng hela dagen för ovanstående klasser. Preliminära starttider för de internationella klasserna: 09.00 – CCI2* respektive 12.00 – CCI3*.

Start- och resultatlistor > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.