Kadriljträning för fälttävlanslaget

I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cuptruppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder lag-EM i Lausanne, 2-5 September, och som skiljer European Cup från vanlig fälttävlan. Målet är att få ihop ett sammansvetsat och slagkraftigt gäng som kan vara med och slåss om medaljerna

Pressmeddelande från

European Cup är ett internationellt mästerskap i CCI***s för ryttare från hela Europa som hålls vartannat år. I år är det dags, då i Lausanne, Schweiz. Historiskt har vi varit väldigt aktiva och var bland annat värdar för mästerskapet på Övedskloster 2007, och dessförinnan 1991 i Flyinge. 2023 är det åter dags för Sverige att vara värd, då i Segersjö.

2019 gjorde vi en nystart och satsar inför årets lag-EM stort mot att vara med och slåss bland topplagen. Bland annat har vi Hans Viebke som dressyr och kadriljnestor och Christoffer Forsberg som coach knutna till satsningen.

Hans Viebke. Foto Privat

European Cup är för de ryttare som är på väg upp i karriären och ger möjlighet till mästerskapserfarenhet. European Cup skall vara en morot på vägen mot de stora mästerskapen, en brygga mellan Junior/Young Rider åren och seniormästerskapen.

Tävlingsformatet European Cup genomförs i ett något annorlunda format än traditionell fälttävlan. Varje land har 6 lagekipage, och ytterligare två som rider individuellt, totalt 8 ekipage. Man inleder med en lagdressyr där alla sex ekipagen i laget genomför en kadrilj. Här premieras samordning och laguppvisning framför enskilda prestationer. Därefter rider man sin individuella dressyr, följt av terräng och hoppning – som vanlig CCI3*s fälttävlan.

Fas 1: lagdressyr; alla sex lagekipage på banan och genomför en synkroniserad kadrilj. Lagledaren ger kommandon för att samordna rörelserna. Banan är en normal 20×60 bana.

Fas 2: Individuell dressyr

Fas 3: Terräng

Fas 4: Hoppning

Helgens första träning blev en stark start, och kadriljnestor Hans Viebke var nöjd med genomförandet.
– Jag är mycket nöjd för att vara första gången. Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne.

Stina Arosenius. Foto Privat

I gruppen fanns det flera ryttare som var med vid förra European Cup tävlingen i Westerstede 2019, men också många nya, bland annat Stina Arosenius, som går beridarprogrammet på Flyinge.
– I början var det utmanande att anpassa tempot efter de andra, det är något man inte är så van vid. Men det var väldigt lärorikt och kul! sa hon efter träningen.

Julia Looström. Foto Privat

Julia Looström, satsar på en plats i laget till European Cup, samtidigt som hon läser på heltid till civilingenjör i Västerås. Julia kom med sin egen häst Blue Carma (som har en plats i en R&B Eventers Hall of Fame – Hållbara Hästar). Hon reste ner tillsammans med Mathias Gustafsson, som var en av ryttarna från förra European Cup.
– Hästarna gillar verkligen avdelningsridning, man märker hur kul de tycker att det är, sa Mathias.

Mathias Gustafsson. Foto Privat

Samtliga ryttare var överens om att det var en väldigt rolig övning, som även hästarna uppskattade. Nu ska det hem och tränas vidare, innan det blir dags för nästa träff om cirka en månad. Då blir det även tid för hopp- och terrängträning.

16 ryttare i lång lista

Idag har vi en ’lång lista’ med 16 potentiella ryttare. Efter vårens tävlingar och samträningar kommer den slutliga uttagningen att ske i mitten av juni då de åtta ekipage som får representera Sverige utses.

Långa listan:
Aminda Ingulfsson
Amanda Staam
Stina Arosenius
Emma Tingsby
Madelene Gustafsson
Nathalie Mortensen
Wilma Eriksson
Jelena Femic
Anja Larsson
Julia Carla Looström
Sophia Folkesson
Emma Rödén
Linnea Opdeweegh Thvetus
Mathias Gustafsson
Anna Fagrell
Linda Henriksson

Vägen mot lag-EM kan följas på FB-sidan Swedish European Cup Eventing Team.

Aminda Ingulfsson. Foto Privat
Anja Larsson. Foto Privat
Anna Fagrell. Foto Privat
Jelena Femic. Foto Privat
Linda Henriksson. Foto Privat
Linnea Opdeweeg-Thvetus. Foto Privat
Madelene Gustafsson. Foto Privat
Nathalie Mortensen. Foto Privat
Wilma Eriksson. Foto Privat

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.