fälttävlan Oliver Townend Miss Clooney

Nordic Eventing Challenge – en ny lagtävling för nordiska och baltiska fälttävlansekipage

I år är det premiär för en ny internationell lagtävling i fälttävlan på tvåstjärnig nivå.

Varje lag i den nya tävlingen Nordic Eventing Challenge ska bestå av 3-5 ekipage. Alla medlemmar i ett lag ska komma från samma land, och varje land får delta med flera lag. Samtliga ekipage ska delta i CCI2*-S.
Tävlingen avgörs över tre omgångar i tre olika länder. Den första omgången blir på Strömsholm i juni, följt av Ollustvere i Estland den 2-3 juli samt Lempäälä i Finland den 22-23 juli.

Syftet är att öka möjligheterna för fälttävlansekipage att tävla internationellt. För många är det långa avstånd till tävlingarna nere i Europa och det är ett stort steg att börja tävla internationellt. Genom lagtävlingen ökar intresset för att tävla även i grannländerna. Det finns också ett behov av fler tävlingar på tvåstjärnig nivå.

Idén föddes av Hillar Talts som står bakom tävlingen i Olustvere och Aki Karhapää från Lempäälä. Skapandet av denna serie kommer öka samarbetet mellan länderna.
– I Olustvere i Estland har vi anordnat tävlingar på den internationella CCI2*-S nivån i flera år och hittills har de flesta deltagare varit estländare. Genom att granska de finska och svenska kollegornas tävlingar upptäckte jag att de har en liknande situation. Här föddes idén om ett ökat samarbete mellan arrangörer från flera länder, säger Hillar Talts.
Samtliga lagryttare tävlar i klassen CCI2*-S. Oavsett om laget består av 3, 4 eller 5 ekipage är det de tre bästa resultaten som räknas i respektive omgång. Hästbyte är möjligt mellan omgångarna men däremot inte ryttarbyte.
– Jag tycker en sådan här serie bidrar till att utveckla sporten. Ett bra första steg för att börja tävla på internationell nivå och en språngbräda till nästa steg, säger Lempääläs tävlingsledare Aki Karhapää.
Aki fortsätter med att poängtera att fälttävlan är en individuell idrott och det finns ett behov av att utöka möjligheterna att tävla i lag eftersom det både är roligt och utvecklande.

Nordic Eventing Challenge 2022

3-6 juni på Strömsholm
2-3 juli i Ollustvere, Estland
22-23 juli i Lempäälä, Finland

Mer information > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.