fälttävlan Josefa Sommer

Nytt Riksmästerskap i fälttävlan ska öka intresset

Fälttävlanskommittén presenterar Riksmästerskapet i fälttävlan, ett helt nytt mästerskap som vänder sig till ekipage på H100 och 2* nivå. Riksmästerskapet 2022 avgörs den 17-18 september hos arrangerande Väsby Ridklubb på Åby Gårds bana.

Riksmästerskapet är en satsning på bredden och förhoppningen är att öka intresset för att rida fälttävlan.
-Tävla ska vara roligt, spännande och intressant även för dem som inte rider på landslagsnivå, säger Victoria Carlerbäck, landslagsledare för ungdomarna och adjungerad i fälttävlanskommittén som varit med och arbetat fram det nya mästerskapet.

-Vi har en förhoppning om att detta ska främja och utveckla god ridning, det vill säga att man etablerar sig på dessa nivåer under en hel säsong istället för att ibland ha för bråttom upp i klasserna, säger Victoria som också ser en möjlighet att hitta framtida landslagsryttare.
-Vi hoppas att detta ska gynna svensk fälttävlans återväxt och att vi kanske får ytterligare möjlighet att vaska fram något lovande guldkorn till framtida landslagsuttagningar, avslutar Victoria.

fakta

För att vara startberättigad behöver man vara placerad i H100-klass alternativt vara bland de 50% bästa i 2* klass minst tre veckor innan mästerskapet avgörs. Det finns inga ålderskategorier och ekipaget får inte ha godkänt resultat (MER) i högre klass än vad Riksmästerskapet rids i.
Riksmästerskapet i Fälttävlan 2022 – så går det till

Riksmästerskapet genomförs i H100 respektive CNC2* och rids i separat klass och endast i nationell klass.
Ingen ålderskategorisering, och ryttare får endast starta en häst, eftersom Riksmästerskapet är tänkt som en tävling som vänder sig till bredden i första hand.
Ekipage kvalificerar sig till finalen tillsammans och har under föregående eller innevarande år inte genomfört högre klass med MER resultat, än den man har för avsikt att rida finalen i.
För att vara startberättigad i final i H100 ska ekipaget ha varit placerat i H100 under 2022.
För att vara startberättigad i final i CNC2* ska ekipaget ha slutat bland de övre 50% av antalet startande i en CNC2* under 2022.

Finalen rids på Väsby Ridklubb 17-18 september. Deltagarna tävlar om en total prispott på 35 000 kr fördelat på första, andra och tredjeplacerade i respektive klass.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.