Therese Viklund, Louise Romeike, Sara Algotsson Ostholt

[OS i Tokyo] Sverige till start i fälttävlans banhoppning trots allt

De svenska fälttävlansryttarna Therese Viklund, Louise Romeike och Sara Algotsson Ostholt kommer, trots allt, att starta i dagens banhoppning.
Enligt de nya OS-reglerna så är Sverige fortfarande kvar i tävlingen, om än med 711,10 straffpoäng.
Reglerna ger alla nationer en chans att genomföra hela tävlingen. Och eftersom de svenska hästarna är väldigt pigga och fräscha efter igår, så har ryttarna beslutat sig för att starta och slutföra tävlingen.
Om inte annat så för att få rutin inför kommande mästerskap.

De nya OS-reglerna tillåter alla nationer att slutföra lagtävlingen, även om inte alla ekipage har genomfört terrängen så länge de inte gått omkull eller skadats. Det innebär att Therese Viklund, Louise Romeike och Sara Algotsson Ostholt alla kommer att rida måndagens banhoppning trots att både Therese och Louise blev uteslutna och man valde att inte låta Sara starta.
De svenska hästarna är pigga och fräscha och man har därför tagit beslutet att fullfölja tävlingen.

Fredrik Bergendorff
Fredrik Bergendorff, chef d’equipe fälttävlan Foto: KimC.nu by Ateni AB

– Normalt sett så är man klar i tävlingen så här dags, efter de resultaten. Men med de nya OS-reglerna får man fortfarande fortsätta tävlingen. Våra hästar är otroligt pigga och fräscha och då ser vi det som en bra erfarenhet att de går in och hoppar den avslutande banhoppningen, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till SvRF:s hemsida.

– Jag förstår om det kan vara svårt att förstå varför det blir olika besked. Det är svårt för oss också med de här nya reglerna, säger Fredrik till DN.

– Så visst känns det lite konstigt.

För varje uteslutning adderas 200 straffpoäng till resultatet. Om ett ekipage inte kommer till start innebär det ytterligare 200 straffpoäng. Det betyder att Sverige fick 600 straffpoäng efter terrängen igår, tillsammans med dressyrresultatet och 20 straffpoäng för inbytt reservryttare innebär det att Sverige står på 711,10 straffpoäng och 14:e plats i lagtävlingen.

Individuellt är ryttarna fortsatt uteslutna, så inga resultat från banhoppningen räknas individuellt.

Inför den avslutande banhoppningen måste alla hästar också gå igenom morgonens hästbesiktning. Den klarade de svenska hästarna utan problem.

61 hästar visades vid veterinärbesiktningen och alla gick igenom utan Polens Joanna Pawlaks 12-åriga sto Fantastic Frieda, som skickades till holding box och inte gick igenom en andra besiktning.

Storbritannien leder före Australien och Frankrike ligger trea. Britterna håller även ledningen och tredjeplatsen individuellt med Oliver Townend – Ballaghmor Class och Laura Collett – London 52. På andra plats finns Tysklands Julia Krajewski med Amande de B’Neville, som dock halkat ner till sjätte plats med det tyska, tidigare favorittippade, laget.

De 25 bästa ekipagen från hoppningens första runda går vidare till en andra runda.

Startlista och resultat banhoppningen > > >

 

Program och TV-tider OS i fälttävlan

Svensk tid

Måndag 2 augusti
10.00-12.35 Fälttävlan banhoppning (lag och individuellt), Discovery+ sänder hela, Kanal 9 10:00-12:30
13:45-14:45 Fälttävlan banhoppning (individuell final, 25 startande), Discovery+ sänder hela

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.