Louise Svensson Jähde och Waikiki i vattnet mellan hinder 6 och 7. Foto: Digishots.nl

OS-kval hägrar – känsligt läge

Sveriges fälttävlanslag levererade tre felfria rundor, avancerade i resultaten men är sårbara. OS-kval till Tokyo hänger på en skör tråd.

Under VM:s terrängdag hade vindarna friskat i men sånär som på några skurar skötte sig vädret och Florence höll sig på avstånd.

Banan var inbjudande, böljande och terrängmomentet avlöpte väl utan farliga fall och olyckor. Några avfallningar blev det men på det hela taget var det en bra bana Mark Phillips designat. Skillnaden med trestjärnig terräng var påtaglig, svårighetsgraden var mer komfortabel för flertalet.

För Sverige innebar terrängen ett avancemang från tolfte plats till sjunde, ett komfortabelt läge om det kan hålla i sig. Det innebär kval till OS i Tokyo 2020 då en av de länder som har lägre straff är hemmanationen Japan som inte behöver kvala. Det är de sex främsta i lagtävlingen som fixar ett OS-kval här i Tryon.

Med tre ryttare felfria på hinder om än inte inom maxtiden på 10 minuter på den 5700 meter långa banan levererade stigfinnaren Niklas Lindbäck med Focus Filiocus, Louise Svensson Jähde och Waikiki och Ludwig Svennerstål på Stinger.

Anna Freskgård och Box Qutie i fin stil i terrängen. Foto: Digishots.nl

Med bara en utbrytning i hinder 10 var Box Qutie och Anna Freskgård på väg i mål med ett bra resultat. Skadan i målgången, av FEI bekräftad som en mjukdelsskada, gör att de tre kvarvarande hästarna måste gå igenom hästbesiktningen inför måndagens hoppning. Samtliga tre krävs för att laget ska få ett resultat att kvala på.

Niklas Lindbäck och focus Filoucus över hinder nummer 5 Foto: Digishots.nl
Ludwig Svennerstål med Stinger. Foto: Digishots.nl

I skrivande stund har organisationen här i Tryon inte meddelat tid eller dag för andra hästbesiktning men det förväntas bli måndag morgon. Om en extra vilodag kommer att gynna hästarna eller ge problem råder det delade meningar om. Stallarna i Tryon är just nu endast bemannade med några få hästskötare på plats

.

Louise Svensson Jähde och Waikiki. Foto: Digishots.nl

I ledning ligger Storbritannien efter fyra helt felfria rundor från lagryttarna. Tyskland hade en oväntat dålig dag på banan då individuella ledaren Julia Krajewski på Chipmunk hade en utbrytning i vattenhindret nr 10. Det och lite tidsfel placerade Tyskland just före Sverige i resultatlistan, istället är det Irland och Frankrike som ligger nära Storbritannien i medaljkampen.

Ludwig Svennerstål kommer hårigt in på Longines vattenhinder, släpper tyglarna och följer med Stinger. Foto: Jon Stroud Media
Ludwig Svennerstål och Stinger hittar rätt igen. Foto: Jon Stroud Media

Individuell ledning är det för regerande Europamästaren Ingrid Klimke med SAP Hale Bob OLD som visade klassen genom en enkel felfri ritt på exakt tio minuter.

Ingrid Klimke och SAP Hale Bob Old. Foto: Digishots.nl

Lagställning
Individuell ställning

WEG Tryon 2018

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.