Aminda Ingulfson och Joystick gör internationell mästerskapsdebut efter en fin säsong med bl a fyrstjärnig seger i Strzegom.  Foto FEI / Richard Juilliart

VM-laget i fälttävlan klart

Den 14-18 september avgörs VM i fälttävlan i Pratoni del Vivaro utanför Rom, Italien. Förbundskapten Fredrik Bergendorff har tagit ut fyra ryttare till laget samt en individuell ryttare – lite enligt hoppningens framgångsrecept med en extra ryttare med stor erfarenhet. Laget, däremot, består av fyra framtidsryttare.

Laget blir detsamma som nyligen red FEI Eventing Nations Cup i franska Haras du Pin: Malin Josefsson – Golden Midnight, Aminda Ingulfson – Joystick, Frida Andersén – Box Leo och Sofia Sjöborg – Bryjamolga vh Marienshof Z.

– Det här är fyra unga ryttare med framtiden för sig, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff, som har fått fundera ett par varv innan beslut.
– Vi har ju flera duktiga ryttare på fyrstjärnig nivå och egentligen inte knapert med hästar, men just nu är det lite av ett generationsbyte på hästarna, konstaterar Fredrik Bergendorff.

Samtliga ryttare i laget debuterar i VM och för att stärka upp har Fredrik Bergendorff tagit ut Niklas Lindbäck som individuell ryttare.
– Niklas har lång erfarenhet av mästerskap och kan bidra med råd och stöd, säger Fredrik Bergendorff.
– Dessutom kan han med kort varsel gå in i laget om det skulle bli aktuellt och veta exakt vad han behöver göra, säger Fredrik Bergendorff.

Pratoni del Vivaro har arrangerat fälttävlan i många år. Redan 1960 reds OS i fälttävlan här och Pratoni var också värd för EM 1995 och 2007. Terrängbanan byggs sedan flera år av Giuseppe Della Chiesa.
– Vi red Nations cup där i våras men banan blir säkert väldigt annorlunda nu, tror Fredrik som menar att det ändå är bra att ha varit på tävlingsplatsen.
– Det vi vet är att det är backigt och kräver hästar med bra kondition och att underlaget är väldigt bra,
med gammal vulkanmark som ger svikt även om det är torrt. Om det regnar rinner det undan snabbt.
– Allt är också nära inom området, som stallar och ridbanor, tillägger Fredrik Bergendorff.

Ett intressant namn är banbyggaren i hoppning, Uliano Vezzani, som bygger många av de stora banorna internationellt, bland annat i Global Champions Tour. Banhoppningen på VM i fälttävlan går över 1.30-hinder men gissningsvis kan det bli en del utmaningar för ryttarna.
– Det är roligt med ett stort namn. En bra banbyggare kan bygga det svårt på rätt sätt, säger Fredrik Bergendorff, utan att låta alltför orolig.
– Det är ju fortfarande fälttävlan och våra hästar är väldigt bra hoppare. Sedan beror det också på vad som hänt under terrängdagen – hur banhoppningen kommer att se ut.

Målsättningen med att rida mästerskap är alltid medaljer, men Fredrik Bergendorff menar att man får se till vilka ryttare man har i laget och vad som är realistiskt.
– Om alla lag gör sitt bästa är det svårt att ta medalj. Får vi chansen tar vi den såklart, men annars är målet att hålla vår nivå och se hur långt det räcker.

Årets VM är första tillfället att kvala till OS i Paris 2024. De sju främst placerade lagen (borträknat värdnationen Frankrike som är direktkvalat) får rida i Paris.
– Att klara ett OS-kval är absolut ett rimligt mål, avslutar Fredrik Bergendorff.

Nästa tillfälle är EM 2023, som avgörs i Haras du Pin, Frankrike 9-13 augusti. Där kvalar de två bästa nationerna som inte redan är kvalade. En sista chans blir sedan Nations Cup 2023, där bäst placerade kvalar.

Fakta svenska ryttare och hästar

Malin Josefsson

Född: 25 juli 1988, hemort: Osby, klubb: Gärds Ryttarförening
Häst: Golden Midnight (född 2008, e. Goldmine, u. Duva, ue. Maraton, uppf: Gert Hermansson, äg: Karin Berglund)
Meriter: Lagbrons i EM 2019 (Luhmühlen, Tyskland) och 2021 (Avences, Schweiz)

Frida Andersén

Född: 9 juni 1990, hemort: Boxholm, klubb: Naturlära Hästsällskap
Häst: Box Leo (född 2010, e. Jaguar Mail u. Box Qutie, ue. Quite Easy, uppf och äg: Therese Örup)
Meriter: Lagsilver i EM 2013 (Malmö, Sverige), Lagbrons 2004 (Jaszkowo, Polen) och 2010 (Pardubice, Tjeckien)

Aminda Ingulfson

Född: 9 mars 1983, hemort: Flyinge, klubb: Flyinge Ryttarförening
Häst: Joystick (född 2008, e. Jaguar Mail, u. For Joy SN, ue. Cardento, uppf: Louise Olsson och Bertil Frost, äg: Helena Gunnarsson, Aminda Ingulfson)
Meriter: Vinster och placeringar i internationell fyrstjärnig klass.

Sofia Sjöborg

Född: 7 maj 1998, hemort: London, klubb: –
Häst: Bryjamolga vh Marienshof Z (född 2011, e. Bamako de Muze, u. Halifax, ue. Cryloga M, uppf: Mrienshof Stal äg: Juliet, Mattias och Sofia Sjöborg)
Meriter: Ind 13 i EM 2021 (Avenches, Schweiz), lagbrons och ind 5 i YR-EM 2018 (Fontainebeau, Frankrike), ind 3 och lag 5 i J-EM 2016 (Montelibretto, Italien)

Niklas Lindbäck (individuellt)

Född: 2 mars 1974, hemort: Munka Ljungby, klubb: Flyinge Hästsportklubb
Häst: Focus Filiocus (född 2007, e. Feliciano, u. Blue Bells, ue. Be My Chief, uppf och äg: Tun Albertsen)
Meriter: Lagsilver i EM 2013 (Malmö, Sverige) och EM 2017 (Strzegom, Polen), Lagbrons i EM 2019 (Luhmühlen, Tyskland) samt deltagit i två VM 2018 (Tryon, USA), 2010 (Kentucky, USA) och ett OS 2012 (London, Storbritannien)

Arrangörens hemsida > > >

Preliminärt tidsprogram

Onsdag 14 september
14:00 Hästbesiktning

Torsdag 15 september
09:30 Dressyr 1
14:00 Dressyr 2

Fredag 16 september
09:30 Dressyr 3
14:00 Dressyr 4

Lördag 17 september
10:30 Terrängprov

Söndag 18 september
09:00 Hästbesiktning
11:30 Hoppning 1
14:30 Hoppning 2 – topp 25
16:00 Prisutdelning

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.