Sommaren brukar vara en period när det ekonomiska trycket lättar genom att hästar kan gå på bete, i år är det inte så. Foto: Kim C Lundin

Då måste du ta hem hästen från betet

Nu har hösten knackat på med full kraft i de allra flesta delarna av Sverige. Men vad gäller egentligen när det kommer till att ta hem hästarna från sommarbetet?

En ständig fråga såhär års är ”när får hästen inte vara ute dygnet runt längre”.  Svaret är inte så komplicerat, även om något specifikt datum inte kan ges av Jordbruksverket som håller i besluten för djurskyddet. Bestämmelsen ser ut såhär: När betestillväxten avstannar är det tillåtet att ha hästen utomhus i 16 timmar om det inte finns vindskydd. Vill du ha hästen ute längre måste du ha vindskydd.

Tillväxten kan vara väldigt olika från år till år. Ett år som detta, med extrem torka och foderbrist, väljer många att ha sina hästar kvar på betet lite längre för att helt enkelt spara på fodret. Foderbristen har varit en stor följetong under denna sommaren. Ridsportförbundet har bland annat gått ut och bett regeringen om hjälp för hästägarna.

Svaret blev dock nej, när ministern svarade på nödropet.

Ridenews har också rapporterat att slaktköerna ökat, till följd av foderbristen.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.