Kontroll av rörelsemönster i vet-gate för att utesluta hälta.  Foto: Kim C Lundin 005 Abdulla Ghanim AL MARRI
QURAN EL ULM, uttagen inför   tredje  loopen på grund av Metaboliska faktorer, kod ME-TR, dvs puls, hjärtrytm och andning går inte ner i tid, på andra loopen var snitthastigheten 21,065 km/h. Två lopp 2014 före VM, har 2015 redan gjort två lopp på 160 km, ett 9/1 och ett 13/2 i Al Wathba

Veterinärt upprop mot utvecklingen inom distansen

Inför VM i Tryon reagerar nu många från distansens egna led  mot utvecklingen inom grenen. Bananpassningen på VM har rört om ordentligt, senast i raden att höja rösten är ett antal tyska veterinärer och distanssektionen.

För mindre än en vecka sedan presenterade den frivilliga organisationen Clean Endurance en omfattande lista på hur publik, press, funktionärer och andra kan upptäcka fusk under distanslopp som till exempel under VM i Tryon. Nyheten från VM att distansbanan görs om till en bredare och slät väg utan att följa terrängen fick amerikanska distansentusiaster att starta en namninsamling för grenens reformation i riktning tillbaka till ursprunget.

Nu har en grupp tyska FEI veterinärer skickat ett öppet brev till FEI där man efterlyser åtgärder för att stoppa utvecklingen av högre och högre hastigheter som är förödande för hästarna samt hur FEI:s egna funktionärer tittar åt andra hållet inför fusk. Se faktarutan för en översättning av veterinärernas öppna brev.

Bara timmar efter följde distanssektionen inom det tyska ridsportförbundet efter med ett upprop med snarlikt innehåll riktat till FEI. Redan i slutet av förra veckan träffade det schweiziska ridsportförbundet FEI för att försäkra sig om att hästarnas välbefinnande står i centrum under VM och speciellt distansritten.

Distansritten på VM avgörs redan den 12 september under mästerskapets första dag, något som mött en hel del kritik då större delen av internationell press ännu inte hunnit komma på plats.

VM i Tryon webplats

Upprop på Facebook från de tyska FEI-veterinärerna
Upprop på Facebook från tyska distanssektionen

Schweiziska förbundet träffade FEI

Tidigare artiklar/krönikor
Uppropet: Så ska fusk och hästmissbruk stoppas
Lundin: Det skaver med djurplågeri på VM

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Öppet brev till FEI från sex tyska FEI veterinärer inom distansritt

Tyska FEI veterinärer inom distansritt är mycket förundrade över den väg distansen utvecklas längs globalt.

1. För många distanslopp är tävlingsmomentet inte längre ett där –  ryttarens förmåga att med säkerhet hantera hästens prestation och ork över en distansbana mot klockan där avståndet, terrängen och väderförhållandena – inte kompromissar med hästens väl och ve.  (art 800.1) Banan (el snarare terrängen) på många stora tävlingar (i Förenade Arabemiraten, VM i Tryon) är preparerad, inte kvar i sitt naturliga tillstånd och sträckningen är ofta rak och platt. Detta betyder att ryttarens förmåga att läsa banan och rida taktiskt tas inte med i ekvation och det innebär att ryttare kan rida mycket fortare. Det visades mycket tydligt på FEI:s Forum i Vic 2017 att ökad hastighet ökar risken för att hästen går över sin förmåga och att antalet hästar som inte klarar kraven för rörelsekontroll och metaboliksa parametrar ökar rejält. Skador med dödlig utgång blir vanligare.

Är detta vad FEI vill ha? Hästens väl och ve är helt avgörande!

Detta betyder inte att farliga passager på en bana inte ska rättas till, det är väsentligt för både hästens och ryttarens väl och ve. Men banorna ska passa in i naturen de är byggda på. Detta är viktigt och en del av sporten annars kunde distanslopp avgöras runt galopp- och travbanor likagärna.

2. Arrangörerna av stora lopp är huvudsakligen i händerna på Dubai och dess storsponsor Meydan. De här loppen är väl arrangerade och har alla tänkbara faciliteter för häst och ryttare men det betyder att Dubai/Meydan kan:
1. Påverka FEI om vilka FEI-funktionärer som ska anlitas. Om man tittar på funktionärslistan för Pisa, Euston Park och Tryon eller för loppet i Estland så är det nästan samma FEI-funktionärer som står på FEI:s uppdragslista. Är detta korrekt? På VM i Samorin 2016 använde FEI-funktionärer sitt inflytande för att ge fördelar åt ryttare från Förenade Arabemiraten, så att hästar som före vet-gaten synligt inte uppfyllde kraven på rörelsemönster accepterades som godkända. De tittade åt andra hållet! I vet-gaten knuffade groomarna veterinären så att den inte kunde mäta pulsen. Veterinärer som protesterar eller inte spelar med blir inte tillfrågade igen om nya uppdrag! Är detta med hästarnas bästa eller fair play i åtanke?
2. Det är ofta ingen rotation på veterinärer inom ett uppdrag, detta är inte i enlighet med FEI regler (VR Art 1121.1). Är detta en utveckling som ska stödjas?
3. Dopning är fortfarande ett problem. Här borde det vara mycket hårdare sanktioner för ryttare, tränare och ägare av hästar – inte bara några få månader utan det borde vara år i visa fall livslångt.

En häst ska efter avslutad ritt vara i form nog att fortsätta (detta ignoreras ofta) och kunna tävla inom distansen under flera säsonger.

Flera erfarna FEI veterinärer inom distansritt såsom Piere Romatzoff har avsagt sig sina uppdrag som mångåriga FEI veterinärer inom distansritt. De är så frustrerade av den nuvarande situationen och känner att distans av idag är inte längre den sport de stöttar.

Vi är oroliga över den nuvarande utvecklingen inom distansritt.
Är det här vad FEI vill?
Är detta inom ramen för en rättvis sport? Nej
Är detta i riktning för hästars väl och ve? Nej
Därför skulle vi vilja att FEI gjorde NÅGOT för att förbättra situationen.

Dr Juliette Mallison banbyggare / FEI veterinär
Claudia Bretthauer ryttare/tränare / FEI veterinär / ägare
Christian Dreker FEI veterinär
Martin Grell FEI veterinär
Christina Pleuger FEI veterinär
Claudia Zerlik FEI veterinär

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.