Svenske stjärnjockeyn i krasch – frakturer i nacken

Svenske jockeystjärnan Per-Anders Gråberg var med om en svår krasch i Danmark och ligger nu på sjukhus med frakturer på tre nackkotor.

46-årige svenske jockeystjärnan Per-Anders Gråberg var på upploppet med hästen In the Mood på banan i danska Odense när olyckan hände.
– Jag märkte att det började bli tajtare och tajtare, jag försökte ställa mig upp och bromsa. Tyvärr lyckades jag inte bromsa helt och snubblade till med mitt ben mot hästens ben och flög runt och blev hängandes runt hästen hals innan jag trillade rakt ner och min häst sprang rakt över mig, säger Per-Anders Gråberg till Trav365.

Han svimmade av och vaknade upp när sjukvårdarna satt bredvid honom. Han röntgades på sjukhuset och man konstaterade frakturer på tre nackkotor.

Skadorna kräver operation men Per-Anders hoppas att den kan göras i Sverige eftersom han vill komma hem till sin familj.

Han hoppas dock att han snart ska vara tillbaka:
– Absolut, det finns ingen tvekan. Kan jag börja få träna igen i december så ska jag kunna vara startklar till säsongsstart.

Han klandrar ingen annan för olyckan.
– Det var ingen som gjorde någonting med flit eller att det var någons fel. Det är bara en sådan sak som händer i racing, för det mesta hinner man bromsa. Man lever med vetskapen att någon gång skadar du dig illa i den här sporten, men jag tycker det är lite av tjusningen att det är farligt. Det ger lite av adrenalinet.

Per-Anders Gråberg är ett fenomen inom svensk galoppsport, med 1 854 segrar i karriären. Han har ridit in över 136 miljoner kronor i prispengar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.