Foto: Fredrik Jonsving

”Hon är en tiger i terrängen”

Vendela Eriksdotter Rubin. Ett namn att lägga på minnet. Junioren sopade banan med resten av startfältet i Young rider-SM i fälttävlan i helgen. Hon hade dessutom mindre totalstraff än samtliga seniorer.

– Det kändes väldigt häftigt att vara bättre än alla seniorer också. Det trodde jag faktiskt inte.  Jag trodde att jag skulle vinna, men inte att jag skulle vara bättre än alla seniorer, säger hon själv efter bedriften, säger Vendela efter segern.

– Det är ju jättebra för en Young rider att vara bättre än alla seniorer i Sverige.Även om alla inte hade sina topphästar och sådär.

För Vendela har det egentligen aldrig funnits något annat alternativ än guld i SM.
– Vi har haft en långsiktig plan sedan i höstas och målet har varit att ta SM guld. Så det har funnits i min mentalitet hela tiden att jag ska ta SM-guld. Då känns det så självklart när det väl blir det också. Man ska inte ta nåt för givet eller så men jag har tänkt det så mycket att det inte funnits något annat för mig.

Vad hade hänt om det inte gått? 

– Med tanke på de resultaten som blev. Om jag hade varit sämre än den som är tvåa hade det varit något i vårt system som hade brustit, säger Vendela.

– Jag visste att om jag skulle göra så bra som vi förberett oss för så skulle jag ta SM-guld

Om hästen har ägaren bara bra saker att säga.
– Hon är fantastisk. hon är så positiv och samarbetsvillig. Hon verkligen älskar det här lika mycket som jag gör. Hon är en tiger i terrängen och bara söker hinder, säger Vendela innan självaste tävlingskompisen Vienna Imperial (Clearway-Carry) kommer inledd in i Folksams tält till sin matte.

Hoppningen är egentligen hästens bästa gren, medan terräng och dressyr varit Vendelas starkaste. Ryttaren berättar att hon själv varit lite svag i hoppningen tidigare.

– Tillsammans är vi bäst i terrängen, säger Vendela och tillägger att Vienna Imperial tidigare varit svagast i dressyren.

Vad är nästa mål? 

– Topp fem i EM.

Resultaten i YR-SM i fälttävlan

Guld: Vendela Eriksdotter Rubin, Vienna Imperial, totala straffpoäng 31,6.

Silver: Sofia Andersson, Gardenia R,  totala straffpoäng 50,8.

Brons: Saga Suovanen, Nueller Aldrie,  totala straffpoäng 54,9.

Fullständig resultatlista hittar du här 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.