Det är en djungel i att hålla koll på vilka växter som finns på markerna. Foto: Fredrik Jonsving

Lista: Har du koll på de giftiga växterna?

Den foderpanik som råder ger desperation bland djurägare. Men det gäller att ha koll på vilka växter som är giftiga innan du släpper hästen på nya marker.

Det brukar sägas att hästar aldrig äter växter som inte är bra för dem. Det är en sanning med modifikation, menar veterinärer. I samband med att betena blir för tomma riskerar man att hästen ger sig på mindre nyttiga växter. Ridenews guidar dig genom växtdjungeln tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Här följer några växter som är bra att ha koll på.

 

Foto: Fredrik Jonsving

Alsikeklöver. En något förrädisk växt som kan orsaka fotosensibilitet (ökad känslighet för ljus) med hud- och leverskador. Alsikeklövern har påvisats ge förgiftning främst vid fuktiga förhållanden. Men mer än 20 procent alsikeklöver i fodret kan också ge hälsoproblem.

 

Baldersbrå. Denna växt är inte giftig. Hästarna brukar dock inte tycka om att äta den och smaken är besk.

 

Brännässla. En växt som vissa hästar äter. Den är inte giftig, men den kan ge utslag.

 

Ek. Giftig växt. gröna ekollon, blad och bark är giftigt. Bladen är giftigast under våren då tanninhalten är som högst. Vissa djur äter gärna ekollon. Kan ge bland annat kolik, blodig diarré, apati och i extrema fall skador på njurar och lever.

 

Idegran.  En av de giftigaste växterna i Europa. Den blir inte heller mindre giftig i avklippta eller fallna grenar. Dödlig dos är 0,2-0,4 gram blad/kg kroppsvikt för häst, uppger SVA. Symtomen beskrivs på SVA:s webbplats som följer: ”Rörelse- och cirkulationsstörningar, ataxi, stapplighet, utvidgade pupiller, konvulsioner, snabb och sedan svag puls, upphetsning följt av kollaps och dödsfall via andningsförlamning. Alkaloiderna absorberas mycket snabbt från mag-tarmkanalen och påverkar hjärtat. I flera fall har dödsfall skett inom några timmar efter konsumtion av idegran, utan föregående symtom. Dödsfall kan också inträffa inom några minuter efter konsumtion. Symtom kan också synas under tre till fyra dagar före dödsfall eller återhämtning.” Observera att idegranen är fridlyst.

 

Kardborrar. Denna växt är inte giftig. Men de flesta hästägare kan nog skriva under på att den är besvärlig för man och svansar. Glansspray är ett bra tips för den som är drabbad.

 

Smörblomma. Giftig men också ovanlig att djuren ger sig på på betet. Torkad smörblomma i hö är ogiftig. I hösilage måste fodret lagra ett par månader för att giftigheten ska försvinna. Ger bland annat magproblem men kan ge värre symtom.

 

Stånds. Mycket giftig växt. SVA uppger att hästar normalt sett inte äter denna växt, men att de kan förgiftas via sitt foder. En dödlig dos stånds för häst bedöms vara 50-200 gram stånds/kilo kroppsvikt. Symtomen på förgiftning kan komma långt efter intaget.

 

På SVA finns hela listan. 

 

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

App för Iphone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.