En medlem ur den tillfälliga välfärdskommittén har klivit av efter att själv inte ha följt djurskyddsreglerna. Foto: Fredrik Jonsving

Medlem i välfärdskommitté trotsade djurskyddsregler

I oktober tillsattes en kommitté för att bejaka djurskydd och välfärd inom distansen. Nu står det klart att en av medlemmarna i kommittén  har fått kliva av. Personen följde inte djurskyddsreglerna som är uppsatta i tävlingsreglementet.

Kommittén tillsattes efter flera otäcka händelser inom distansridningen på senare tid. Inte minst då det kom upp i ljuset under VM i Tryon då hästar fick sätta livet till. Det internationella ridsportförbundet FEI har satt upp regler för hur tätt inpå distanshästar får tävla. Den aktuella medlemmen avsade sig sitt uppdrag efter att ha tävlat med för kort intervall.

Medlemmen tävlade nationellt den 22 september och blev då utesluten på grund av att hästen visade hälta efter 16-milsloppet. Trots det startade personen ännu ett lopp – den 27 oktober.

Fei stängde av ryttaren, som självmant sagt upp sina uppdrag i välfärdskommittén. Ryttaren är avstängd i två månader till följd av starterna.

Ryttaren har själv kommenterat händelsen såhär till förbundet:

– Så fort jag insåg att jag kunde ha brutit mot FEI:s regler om viloperioder kontaktande jag FEI och mina kollegor i den tillfälliga kommittén och förklarade situationen. Så fort det var bekräftat visste jag att det rätta att göra var att avsäga mig uppdragen. Jag gjorde ett misstag och jag ångrar det bittert men den tillfälliga kommittén kommer att forma framtiden för min disciplin.

VM-distansen bryts – livsfarligt väder

Distansen krävde dödsoffer – igen

Död distanshäst identifierad

Krönika. Kim C Lundin: “Sista dansen för distansen”

Hästar döda i distanslopp

Krönika. Kim C Lundin: “Döda distanshästar känns som deja vu”

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.