Foto: Fredrik Jonsving

Så vill man satsa på yngre förmågor

Svenskägda unghästar ska få ett uppsving. Det är syftet när ett av landets största försäkringsbolag satsar på fälttävlan.

Tävlingarna är ett samarbete mellan Agria djurförsäkring och R&B Eventer. Tävlingen, som ska lyfta fram de unga talangerna, blir årlig.

– Vi vill med detta bidra till att fler lovande, unga fälttävlanshästar utvecklas långsiktigt mot de stora mästerskapen, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Hållbarhet

Agria och R&B Eventer vill tillsammans jobba för mer hållbara hästar och ökad kunskap hos sportens utövare.

– Vi kommer att jobba för kunskapsspridning om vikten av att variera träningen, underlaget och intensiteten samt att ge den unga hästen tid att stärka muskler, senor, leder och ligament så den blir redo för uppgiften. Ta alltid hjälp av en tränare för ett helhetsgrepp om ekipagets hållbara utveckling, säger Agnes Fabricius.

Therese Viklund i terrängen med Tokhara som utsågs till Årets bästa 6-åring i fälttävlan 2018. Pressbild: Arrangören

Lyfta fram unga hästar

R&B Eventer, som drivs av Ingrid Andersen och Jon Andersen, väljer ut en fälttävlan varje år, där klasserna H90, H100 och CNC* presenteras.

– Vi  har funnits i fem år och har  utvecklats till en välkänd plattform i fälttävlans-Sverige där lovande unghästar inom sporten lyfts fram. Vi glada över samarbetet med Agria som ger oss möjlighet att utveckla konceptet ytterligare, säger Ingrid Andersen från R&B Eventer i pressmeddelandet.

Nyheter

Varje år koras flera vinnare. Det handlar om årets bästa 4-åring från H90, bästa 5-åring från H100 och 6-åring från CNC* bland de svenskägda hästarna. Utmärkelsen baseras på resultat. Nytt för 2019 är att finalen för 4-åringarna ersätts med en final för 7-åringarna. 7-åringarnas final kommer gå i CNC*, uppger arrangörerna.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.