Foto Fredrik Jonsving

Forskning: Prebiotika, fibertillskott, kan vara skadligt för hästen

Hästens känsliga mage kan skadas av prebiotika, befarar man enligt en forskningsstudie som gjorts i Tyskland.

Två universitet i Tyskland har i ett samarbete genomfört en studie på prebiotika, fibertillskott som ges för att stimulera tillväxten av nyttiga bakterier och stabilisera hästens tarmhälsa. Det handlar om osmältbara fibrer som

Forskarnas slutsats är att man ska ge prebiotika med försiktighet

– Hästar har ett ganska litet mikrobiom (stam av mikroorganismer) och är därför väldigt mottagliga för matsmältningsproblem, förklarar professor Annette Zeyner, chef för djurnutritionsgruppen vid Martin Luther University Halle-Wittenberg.

Hon menar att man inte har fortskat tillräckligt på om prebiotika ger den önskade effekten när man ger det till hästar. Hennes forskargrupp har undersökt frågan tillsammans med professor Gerhard Breves laboratorium vid University of Veterinary Medicine Hannover.

Forskarna fann att den prebiotika som ofta används till hästar, jordärtskocka, bara kunde stabilisera hästen tarmflora till en viss gräns. Deras forskningsresultat visade att prebiotika ofta bryts ner redan i magen, vilket kan leda till inflammation av magsäckens slemhinna.

– Jäsningsprocessen gör att det skapas syror som – till skillnad från i tarmarna – kan skada slemhinnan i hästens mage, säger Maren Glatter från universitetet i Hamburg, som är huvudförfattare till studien.

De föreslår därför att man ska preparera prebiotiska tillskott så att de inte får effekt förrän de når tarmarna.

Visserligen ökade variationen i bakteriefloran i hela matsmältningssystemet, vilket också åstadkom den önskade positiva effekten.

– Men prebiotika är fortfarande mer skadligt än välgörande i den form de används idag, säger Annette Zeyner.

Glatter M, Borewicz K, van den Bogert B, Wensch-Dorendorf M, Bochnia M, Greef JM, et al. (2019) Modification of the equine gastrointestinal microbiota by Jerusalem artichoke meal supplementation. PLoS ONE 14(8): e0220553. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0220553

Hela studien kan läsas här > > >:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.