Foto: Fredrik Jonsving

Kan en smart sadel lära oss rida?

Kinesiska forskare har tagit fram en sadel som med hjälp av en ny smart teknik ska hjälpa ryttare och deras tränare att förbättra sitsen.

Ett kinesiskt företag har utvecklat en smart sadel som ska hjälpa ryttare förbättre biomekaniken. Den kan också skicka en signal om en ryttare faller av, för att man lättare ska kunna hitta en skadad ryttare.

Sadeln som har en svarstid på 16 millisekunder kan mäta om ryttaren är i fram- eller bakvikt eller sitter snett genom att mäta tryck, beröring och rörelse.

smart sadel

Tekniken som man använder sig av är triboelektriska nanogeneratorer (TENG) som förvandlar mekanisk energi till elektricitet och som därmed kan ladda sig själva. Det här är en teknik som också används bland annat för att försöka ladda mobiltelefoner genom att gå.

 

Yutao Hao, Jing Wen, Xiaobo Gao, Ding Nan, Juan Pan, Yuhan Yang, Baodong Chen, Zhong Lin Wang. Self-Rebound Cambered Triboelectric Nanogenerator Array for Self-Powered Sensing in Kinematic Analytics. ACS Nano, 2022; 16 (1): 1271 DOI: 10.1021/acsnano.1c09096

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.