Blir din häst tjock eller faller den ur på betet?

Under sommarbetet är det vanligt att lättfödda hästar blir feta medan de som har lätt för att falla ur tappar både hull och muskler. Här kommer några råd för hur man kan få bättre koll på hästens hull och vikt.

Årets härligaste tid för hästarna är här med härliga dagar och nätter på gröna beten. Men i samband med sommarbetet släpper man kontrollen över hur mycket hästen äter. En del hästar klarar inte av att få fri tillgång till gräsbete, medan andra istället kan falla ur. Här bjuder Agrias hästveterinär Karl-Henrik Heimdahl på några tecken att hålla ett öga på.

Det är vanligt att hästar går upp i vikt – i de allra flesta fall beror övervikten på för mycket mat eller för lite motion – ofta i kombination.

– Ge inte hästen mer näring än den behöver, En häst som har lätt för att lägga på sig kan inte få fri tillgång till foder och behöver dessutom regelbunden motion, säger Karl-Henrik Heimdahl.

I några fall kan övervikten ha en bakomliggande sjukdom som orsak och då behöver en veterinär undersöka hästen. Hästar råkar ibland ut för ämnesomsättningssjukdomar som leder till ökad vikt och som i sin tur gör dem känsliga för att utveckla andra sjukdomar som exempelvis fång. Hästar som ligger i riskzonen bör inte släppas fria på grönbetet.

Risken att falla ur

Under senare delen av sommaren börjar gräset bli nedbetat och är inte längre lika näringsrikt. Hästar som ligger på gränsen kan snabbt falla ur och här gäller det att stödfodra med annat grovfoder. Ston som går med föl har lättare att falla ur och det är viktigt att vara uppmärksam för att snabbt sätta in åtgärder.

På magra beten är det också viktigt att ta bort eventuella giftiga växter. Hästar väljer normalt bort giftiga växter, men på ett magert bete kan de frestas att äta till exempel stånds och gröna ekollon som kan orsaka förgiftning och njurskador. Rensa bort stånds regelbundet och bränn växten. Hägna in ekar och ta en extra titt på klöverns färg – om blommorna är både vita och rosa kan det vara alsikeklöver, som ger upphov till allergiska reaktioner som blåsor, svullna ben och påverkan på levern.

Så här mäter du hästens hull

Övervikt går ofta att både se och känna. Studera hästen kring buk och bröstkorg. Dra handen över hästens revben, du ska känna dem men inte se dem. Om revbenen blir tydliga är det dags att stödfodra hästen med grovfoder.

Ett enkelt sätt för att hålla koll på hästens vikt i sommarhagen är att mäta hästens omfång, både runt hals och bröstkorg. Du kan exempelvis mäta hästens bröstkorg med ett snöre och klippa av detta. Mät sedan med detta snöre upprepade gånger under ett par veckor för att se om hästen går upp eller ner i vikt.

Så här förbereder du hästen inför sommarbetet:

  • Tänk på att vänja hästen successivt vid foderbytet under minst två veckor, samma sak gäller även efter sommarbetet.
  • Undvik att ge hästen kraftfoder om den inte motionerar på samma nivå som vanligt.
  • Om du inte själv här hemma under semestern – be någon visitera hästen dagligen och hålla koll på hullet.
  • Se till att hästen alltid har friskt vatten i hagen.
  • Ta en bild av den uppställda hästen innan betet som referens för eventuella förändringar under sommaren.

    Karl-Henrik Heimdahl. Foto: Kim C Lundin

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.