hov hovslagare sko

Smarta tips mot snöstyltor!

Snöstyltorna som hästarna får under hovarna kan nästan göra det omöjligt att rida under vintern. Här kommer några stable hacks för att slippa dem!

Gör ett lock

Ta en av hästens gamla skor som mall och rita av insidan på en plastförpackning, till exempel ett lock eller en tom plastdunk. Lägg till 5 millimeter runt om. Skär eller klipp till och tryck in den mellan skon och hoven innan ridning.
Man kan förstås också be hovslagaren sätta en sula eller Snowflaps inför vintern, men vi är nog många som inte hade räknat med så här mycket snö i år och då är det bra med en snabbare lösning.

Locket kan också fungera som skydd om man tvingas rida på vasst grus.

 

Strumpa

Ett knep för att hålla hovarna fria från snöstyltor hämtar vi från den tyska tidningen Reiter Revue. Dra en uttjänt strumpa över hoven för att slippa snöstyltor – anhopningarna av snö som packas i hästens hovar och nästan gör det omöjligt att gå – och fäst med silvertejp, så får du både skydd mot snöstyltor och även ett visst halkskydd. Man får dock räkna med att strumpan snabbt slits sönder.
Glöm inte att ta av strumporna genast efteråt så att hoven får torka.

 

Spraya eller olja

Spraya insidan av hoven med pälsglans eller pensla rikligt med hovolja. Man kan även behandla insidan av hoven med silikon eller gnugga ett stearinljus mot hoven.


Snöklampningsskydd

Man kan köpa skydd mot styltorna som kan tas av och på vid behov. Polarpads skydd fästs med broddarna och det finns flera modeller som trycks in i hoven och fäster mot skon med fjädring.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.