Alexander Zetterman satsar helhjärtat på sina unga förmågor. Foto: Fredrik Jonsving

Alexander Zetterman satsar på unghästar

Alexander Zetterman syns inte ofta på svenska tävlingsplatser. För Ridenews förklarar han tankarna bakom träningen, sin ridning och anledningen till att han har hästarna i Frankrike.

– Jag har funderat i många år på att basera mig utomlands. Det som har varit den tyngsta nackdelen med att bo utomlands är att man tappar kontakten med ägare och sponsorer. Man går också miste om många nya möjligheter och nya kontakter. Så jag försöker balansera upp allt så mycket det går, säger Alexander.

 

Alexander kommer från en riktig hästfamilj med Royne Zetterman som pappa. ”Alex” och brodern Daniel har nu väldigt olika liv. Daniel i USA och Alexander i Franrike med en fot kvar i Skåne.

Han trivs med att tävla i Frankrike.

– Ingen tävling är den andra lik. Det är problemet i Benelux-länderna; allting är fibersand och samma hinder, säger Alexander, som bara har ett par timmars körning från sin bas i Frankrike till Belgien.

– Det är ett viktigt område för affärer, säger Alex, som har ett tiotal hästar just nu. Många är yngre förmågor som han vill utbilda själv.

Planen för 2018 är satt.

– Jag har planerat att tävla runtomkring i Frankrike på tvåstjärniga tävlingar året ut och bygga mina unghästar, framförallt mina två åttaåringar, Lucky Lisa och Mama Mia för nästa år.
Det är dessa hästar som Alexander har störst framtidstro om.
– Vad gäller deras målsättning är  det att på ett bra sätt matcha dem mot vad deras maxpotential är och att sedan vinna mycket på den nivån. Vad  det är vet man inte förrän de fyllt nio.

Alexander och Lucky Lisa. Foto: Fredrik Jonsving

Det var längesedan Alexander började sluta synas på svenska tävlingar. Utlandet har blivit en naturlig bas.
– Jag tror alla vet att konkurrensen och svårigheten automatiskt ökar på internationella tävlingar. Men fördelen med att basera sig utomlands är att man kan vara mer frekvent i den miljön, varje helg. Därför kommer jag bli sporrad att få en ännu större och starkare bredd av hästar, lära mig ett system där jag kan vara konkurrenskraftig på fler hästar på fler helger av året. Det är i den riktningen sporten går åt och då måste man hänga med, säger han.

 

Men det är inte helt kört för den som vill se Alex rida på hemmaplan. De stora tävlingarna kommer han gärna hem till.

– Jag hoppas att komma tillbaka till de viktigaste tävlingarna som till exemepel Elmia, Scandinavium, SM, Falsterbo och liknade.
Du som är uppväxt i en riktig hästfamilj, har det varit självklart för dig att gå i familjens fotspår och tävla? 

– Det kan man säga. Men många gånger har jag fått ta mig en funderare, det är viktigt att veta varför man gör detta och vad man vill få ut av denna karriären och detta livet med hästar. I slutändan är den förhållandevis lilla belöningen man får värt allt!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

App för Iphone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.