Kent Farrington tackar sin Gazelle för segern Foto: Kim C Lundin

Amerikansk seger i Rolex Grand Prix – två ner för Peder

Henrik von Eckerman var struken och Peder Fredricson fick två bommar ner. Men det blev en rasande spännande final av årets Rolex Grand Prix på CHIO Aachen, där amerikanske Kent Farrington till sist stod som segrare.

Som vi kunde meddela igår strök sig storfavoriten i Rolex Grand Prix i Aachen. Henrik von Eckerman tog beslutet att spara Tovek’s Mary Lou efter hennes kämparinsats i nationshoppningen där hon på ren vilja bärgade segern till det svenska laget. Men stoet fick slita hårt på den stora banan och Henrik valde därför att avstå Rolex Grand Prix – trots att många miljoner stod på spel. Läs mer här > > >
Speakern i livesändningen från Rolex konstaterade att det var en stor besvikelse för holländarna (!). Vi undrar förstås varför just de skulle bli ledsna 😀 …

Peder Fredricson och Catch Me Not S kom dock till start. Den stora banan passar hästen bra och i första rundan gjorde de en prickfri och mjuk runda – ända till sista hindret som förargligt föll. Även i den andra rundan blev det ett ner.

Peder Fredricon och Catch Me Not S Foto: Kim C Lundin

Spänningen stegrades i andra rundan när schweiziske Martin Fuchs och Clooney som nollat i första rundan fick två nerslag. Men Belgiens Jerome GueryQuel Homme de Hus och irländske Darragh KennyBabalou 41 säkrade omhoppningen. Sedan blev det ytterligare fem dubbelnollor till omhoppning – amerikanerna McLain Ward med HH Azur och Kent Farrington med en glödhet Gazelle, brittiske Ben Maher med Explosion W, Tysklands Daniel Deusser med Scuderia 1918 Tobago Z och regerande världsmästarna Simone Blum och DSP Alice,  – men franske Kevin Staut men Urhelia Lutterbach som nollat i första fick inte mindre än 12 fel i andra.

Totalt alltså sju ekipage till omhoppning.

Det blev en grymt spännande omhoppning där ryttarna verkligen satsade allt och tog risker. Jerome Guery hade enorm otur i en annars perfekt runda när hästen snubblade och fick stopp på ett hinder. Darragh Kenny fick ett nerslag och tiden 48.04. Normalt iskalle McLain Ward rev redan på första hindret – och sedan ett hinder till. Även Ben Maher fick ett ner.

Först att rida tre felfria rundor blev Kent Farrington med tiden 43.89.

Kent Farrington och Gazelle i andra rundan Foto: Kim C Lundin

Även Simone Blum fick ett nerslag.

Sedan återstod bara Daniel Deusser och den tyska publiken – ja, hela publiken – höll andan.

Det blev ännu en felfri, briljant runda – men 44 hundradelar långsammare än Kent Farrington.

Omhoppningen var gastkramande och Aachens stora publik ville verkligen ha sina tyska favoriter överst. Men de var inte snabbast.

Ben Maher och Expression W är ett av världens bästa och snabbaste ekipage, tredje plats idag   Foto: Kim C Lundin
Daniel Deusser och Scuderia 1918 Tobago Z efter att ha tagit sista hindret, Daniel tittar intensivt mot klockan för att avgöra om det räckt eller inte Foto: Kim C Lundin
Kent Farrington och Gazelle  var snabbast av alla Foto: Kim C Lundin

 

Startlista
Resultat
Websändning

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.