Linnea Ericsson Carey och Party Dance på VW Grand Prix Foto: Kim C Lundin

Blädde Gård har fyllt på i hingststallet

Blädde Gård med Tobias Larsson och Krister Svedberg har fyllt på med intressanta hopphingstar. Nya på stationen i år är danske Party Dance och Hans Horns hingst L’Esprit.

Blädde Gård med hingst- och seminstation

Stationen, som ligger mitt i ett av flera skånska hästmeckan Blentarp, har flera hingstar på stationen. I år utökas det med två etablerade grabbar med stort G. De två ägarna Krister Svedberg och Tobias Larsson har använt sina kontakter på kontinenten och nästgårds för säsongens tillskott.

Åhh vilket Party Dance

Hingsten Party Dance (DWB 171 cm  f -03 e Cajus-Godehard, uppf/äg Christian Kjær, Danmark) har en ganska osexig stamtavla för de flesta hoppintresserade. Ändå är det omöjligt att värja sig för hans förärvning. 2015 i Falsterbo så bröt han Cardento och Hip Hop’s dominans som mottagare av Folksams Hingstpris på hoppsidan. Det var första gången det gick till en hingst utan stora årgångar, bara med otroligt fina avkomme-prestationer. Priset i sig har en poängtabell som gynnat hingstar med många deltagare.  Party Dance från Danmark hade fyra av då totalt 25 möjliga avkommor födda 2009 med i Falsterbo. De var alla i final, bäst trea och sämst tolva. Forrygende! som danskarna själva sa.

Party Dance förärvning är helt otrolig hittills, första årgången född 2009 gjorde stort avtryck i Danmark redan 2014 och i Falsterbo 2015. Avkommorna Liberty Dance, Holsteins Matina, Play Girl och Pegasus var samtliga placerade och i final.

Alexander Zetterman på
Holsteins Matina i Falsterbo Foto: Kim C Lundin
Linnea Ericsson Carey och Party Dance på VW Grand Prix Foto: Kim C Lundin

Danskfödde Party Dance godkändes först som 5-åring i DWB och hade fantastiska unghästframgångar i Danmark följt av svår klass framgångar med flera ryttare. Linnéa Ericsson tog danskt mästerskap för YR på hans mamma White Dance. Efter att flera år bara ha funnits tillgänglig på fryst kommer han i år att stå till betäckning hos Blädde Gård.

Linnéa Ericsson-Carey sa adjö till sin tävlingspartner Party Dance 2014. Trots framgångarna för avkommorna 2014-15 är Party Dance både märkligt lite marknadsförd och nästan helt oanvänd i Sverige.

Linnéa Ericsson-Carey, dansk hoppryttare med basen i Sverige, beskrev Party Dance så här:
– Han var en otroligt rolig hingst att tävla med, ville alltid göra sitt bästa så en helg med honom innebar rosetter. Hemma kunde han vara lite lat, tävlingsbanan var hans rätta element.

Shane Carey och Party Dance på hingstvisning Foto: Kim C Lundin

California visar L’Esprits kvalitéer

I december 2018 vann Edwina Tops-Alexander Global Champions Tour med stoet California. Det är hästen som förmodligen varje toppryttare vill ha i sitt stall. Californias fader är L’Esprit (KWPN f -03 e Lupicor-Landgraf I), förädlingsgrad 40,23 procent och linjeavlad i tredje och fjärde led på Ladykiller xx. När han premierades 2006 blev han KWPN Champion och spåddes en lysande framtid. Nu var inte KWPN:s hingstprov L’Esprits favoritmelodi – han blev godkänd men inte med de toppsiffror som krävs för att bli en stor framgång i avelsboxen i Holland. Det finns runt 200 avkommor, inte lite med svenska mått mätt men få i KWPN. L’Esprit har tävlat framgångsrikt men för hans ägare Hans Horn blev kanske inte karriären den tänkta.

Avkommorna är de flesta födda 2007 till 2009. California är född 2007 och tillhör den första årgången. Hon börjar visa sina kvalitéer ordentligt tillsammans med Edwina Tops-Alexander. California är en av 22 internationellt tävlande avkommor till L’Esprit. Nu ställer Hans Horn hingsten i Sverige till Blädde Gård.

California och Edwina Tops-Alexander i Prag foto: GCT/Stefano Grasso

Länk till stamtavla

Bruksprov för direktkvalificerade

I slutet på februari går det att se båda hingstarna på bruksprovet där de visas i klassen för direktkvalificerade hingstar.

Här är hoppryttarna som tog hem mest av prispotten 2018

Von Eckermann placerad i Prag – Edwina Tops-Alexander vann

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.