Yuri Mansur - Vitiki. Foto Longines Global Champions Tour

Bröt benet – vann storklass i Valkenswaard

På söndagen segrade Yuri Mansur i sin gula kavaj med hästen Vitiki – som kommit tillbaka efter att ha brutit benet i ett svårt fall för fyra år sedan.

I holländska Valkenswaard har man i helgen ridit Global Champions Tour, där Malin Baryard Johnsson med H&M Indiana bland annat var fyra i den stora GCL-klassen och tvåa med sitt lag Stockholm Hearts.
Lördagens miljonklass LGCT Grand Prix vanns av blott 23-årige irländaren Michael Pender med HHS Calais.

Men den mest känslosamma stunden stod Brasiliens Yuri Mansur och hans Vitiki för.
Hästen bröt benet i ett svårt fall 2018 och det var länge osäkert om han skulle komma tillbaka till sporten. Han fick genomgå omfattande operationer och gå med gips för att sedan rehabiliteringstränas länge.
– Men inte för en sekund slutade jag, min fru och min familj att tro på att han skulle tillfriskna helt. Han känns perfekt, som förut eller kanske till och med bättre.
Det var inte förrän 2020, när hästen var 12 år, som han kunde tävlas igen för första gången.

Nu segrade de i den stora 1.55-klassen på söndagen i Valkenswaard.

– Det var känslosamt idag. Att få uppleva ett sådant här ögonblick igen är en otrolig känsla och Vitiki har hoppat fantastiskt, sa Yuri efteråt.

– Det viktigaste är att han ser ut att kunna ha ett normalt liv igen. Jag kommer aldrig att kunna hoppa honom varje helg, men han kan tränas normalt och åka på vanliga tävlingar.
– Han känns bra och han njuter verkligen av det han gör.

Alla resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.