Cardento porträtterad av Sjoert Pegge, bilder från VDL Stud.

Hingsten som gav en hel stambok vingar har lämnat oss

Hans betydelse för svensk hoppavel och SWB som stambok kan inte beskrivas med ord. Legendaren, stämpelhingsten och mästerskapshästen Cardento har lämnat VDL Stud för en hedersplats i hästarnas himmel.

Cardento bakom ett svenskt hoppunder

Den fula ankungen som blev en vacker vit hingst, som gav Sverige mästerskapsmedaljer med Peter Eriksson och som genom sitt intåg i svensk hoppavel satte SWB på kartan ordentligt. Det finns många sätt att karakterisera den vita hingst som den 9 februari efter ett långt liv som ompysslad favorit på VDL Stud i Holland har lämnat jordelivet.

Cardento född 1992 efter Capitol I undan B-Estelle efter Lord var uppfödd av Reimer Witt. Han köptes som 2-åring av Wiepke van de Lageweg.

Vägen in i SWB för godkännande var inte spikrak men AVN:s dåvarande ordförande Hans Barkevall vågade. Cardentos ständige ryttare i Sverige och under hans sportkarriär Peter Erikssons ord vägde tungt och han gillade det han kände under en första provridning.  Deras lysande karriär tillsammans är redan sporthistoria med OS- och VM-silver i lag 2002 i Jerez och 2004 i Aten.

Wiebe-Yde van de Lageweg med sin skyddsling Cardento ’Elite’ e Capitol – Lord – Sacramento Song xx – Marconi, i stallet 2015 där Cardento njöt sin ålderdom Foto: Kim C Lundin

Otroligt framgångsrika avkommor

Cardentos framgångsrikaste avkommor de tre senaste åren är Zacramento, Flip’s Little Sparrow, avlidne Carat och Cyklon men listan kan göras lång. Bara de tre senaste åren har 480 avkommor tävlat och tjänat in mäktiga 46 miljoner kronor till sina ägare.

I SWB har Cardento nära 1500 avkommor och hans betydelse i svensk avel går inte att mäta. Han har i kraft av sin kvalitet bidragit med ett avelsframsteg utan motstycke.

Jonas Persson, VDL Stud Sverige, träffade legendaren för mindre än en vecka sedan. Cardento var vid god vigör men lite tandlös som äldre gentlemän kan bli. Lyckan var stor när de vid inventering av fryskärlen på VDL Stud i Holland hittade 150 strån efter Cardento från en av de tappningar som verifierats av ett institut i ’s-Hertogenbosch.

Avkommor i många förbund

Cardento verkade primärt i Sverige under 1997-2006 i dåvarande Flyinges regi. Vid bruksprovet 1997 godkändes han som 5-åring. Då hade Cardento redan som 3-åring gjort ett för den tiden lysande stationsprov i Tyskland på 100-dagar där han gick ut som tvåa med 136,22 i hopp-poäng. Han utbildades av Peter Eriksson under sin tid på Flyinge. Den från början lite kantiga och fula hingsten blommade ut till en formidabel skön hoppmaskin under Peter Erikssons träning. Under Flyinges visningar kunde Peter och Cardento show på ett oförglömligt vis.

Efter mästerskapsframgångarna på VM och OS samt med flera avkommor på väg upp fick resten av världen upp ögonen för hingstens förärvning. Han återvände till VDL Stud i Holland efter att ha varit utlånad många år. Nu tog hans verkliga karriär som eftertraktad världskändis fart. Bara i KWPN har det blivit över 1200 avkommor de senaste åren.

Godkända söner

SWB har i sina register inte många godkända söner trots de många avkommorna. Flera är exporterade såsom Cyklon och Algot och Canvas Plus för tidigt borta. Istället är det i andra förbund som det på de senaste åren godkänts söner såsom Corporal VDL som har många avkommor i SWB. VDL Stud har själva satsat på flera söner såsom Carrera VDL, Dakar VDL och  Grand Slam VDL. Enligt Horsetelex finns det 39 söner och en klart övervägande majoritet av dem tävlar i internationell hoppsport.

Besök hos en legendar

Under hösten 2015 gjorde undertecknad ett reportage om VDL Stud och besökte hingststallar och unghäst-avdelningarna. Cardento hade en särskild ställning hos stuteriet som sett så många legendarer genom åren. Han hade även då som 23-åring sin fräschör kvar och motionerades av hästskötare vid hand med hjälp av cykel varje dag.

Cardento i sin box Foto: Kim C Lundin
Cardento på daglig cykeltur Foto: Kim C Lundin

KWPN gör sig redo för årets hingstselektering

VDL Stud

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.