Carl-Walter Fox. (Arkivbild) Foto Fredrik Jonsving

Carl-Walter är tillbaka i Spanien ett år efter utbrottet av EHV-1: ”Känslan när man ser hur hästen snabbt blir sjukare är hemsk”

Carl-Walter Fox är tillbaka i Spanien ett år efter det fruktansvärda utbrottet av den neurologisk varianten av EHV-1 som tog minst 18 hästars liv.

Då, för ett år sedan, blev han representant för de oroliga och förtvivlade ryttarna i den krisgrupp som bildades och tog ett stort ansvar i krisen.
– Det var inte så att jag valde den rollen, utan jag blev snarare tilldelad den. Självklart hade jag kunnat sagt nej, men i den akuta situation som vi befann oss i försökte alla hjälpa till på olika sätt. Därför var det givet för mig att säga ja, säger Carl-Walter Fox i en intervju i Dagens Nyheter idag.

EHV-1 är en skrämmande sjukdom i sin neurologiska variant, då hästen blir vinglig, bakdelen förlamas och den i värsta fall kan bli liggande.
– Känslan när man ser hur hästen snabbt blir sjukare är hemsk, säger Carl-Walter Fox till DN.

Samtliga av de fem hästar som Carl-Walter då hade med sig till tävlingarna i Valencia smittades och två fick föras till klinik.
– Det fanns stunder under veckorna i Valencia när jag trodde att en av de två hästarna som stod på klinik inte skulle överleva.
Hans hästar överlevde dock och har återhämtat sig väl. En av dem, Dior, är nu tillbaka i Spanien tillsammans med honom.

Hundratals hästar smittades den gången och smittan spreds vidare till minst tio länder. Två svenska hästar dog. Krisen resulterade i en stor översyn av smittskyddsreglerna och många tävlingsplatser har nu anpassat sina uppstallningar för att hålla hästarna mer åtskilda. I år tävlar Carl-Walter inte i Valencia, utan i Oliva. Men även här har man genomfört förändringar.
– Jag var på den här touren för två år sedan, och sedan dess har det hänt en hel del. Den här gången är till exempel alla stallar mycket mer uppdelade jämfört med när jag var här senast, säger Carl-Walter till DN.
– Om jag inte bara tittar på den här touren utan mer allmänt på vad som har förändrats har reglerna överlag blivit hårdare – vilket de också ska vara. Det är fler säkerhetskontroller, man måste ta hästens temperatur oftare och så vidare.
– Min bild är också att alla som rör sig på tävlingsplatserna är mer medvetna om vad de måste göra för att hålla smittan borta. Och det är viktigt för det här är något som vi alla som håller på med hästar måste tänka på såväl på tävling som i vardagen.

Han har dock inte känt någon rädsla för att åka tillbaka till Spanien med sina hästar.
– Nej, jag var inte nervös för hästarnas välbefinnande. Det som jag funderade över var snarare läget i världen i och med kriget i Ukraina. Det gjorde att hela situationen kändes osäker. Tillsammans med hela mitt team tog vi dock ett gemensamt beslut att vi trots allt skulle åka.

Erfarenheterna från förra året är ändå något han bär med sig.
– Vi fick längs vägen lära oss vad vi skulle göra, och hur vi skulle göra det. Jag tror att alla som var där växte som personer. Vi hade helt enkelt inget annat val, säger Carl-Walter Fox.

 

Hela intervjun i DN > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.