Thomas Ryan - Quintano (Quality Time x Carthago) Foto: Kim C Lundin

”Det var fruktansvärt att se dem tyna bort” – Svenska hästägaren förlorade två hästar i Valencia

Svenska hästägaren Viktoria Sander berättar i en intervju om skräckdagarna i Valencia när hon förlorade två hästar i EHV-1 och om tankarna efteråt:
”Hur långt är det egentligen värt att resa med hästarna?”

Det aggressiva utbrottet av virussjukdomen EHV-1 i spanska Valencia tog 18 hästars liv. Två av dem var svenska Smokey och Quintano, som båda ägs av Viktoria Sanders Jumper Horses Sweden.
I en intervju i World of Showjumping berättar hon om den svåra tiden i Valencia, om gemenskapen som uppstod och stödet från hästvärlden.

Viktoria hade fem hästar i Valencia och fyra blev sjuka.
– Det var bara Secret Star som inte smittades och kunde stanna i den gröna zonen. Kendrick och Casanova fick bara feber, medan både Smokey och Quintano utvecklade neurologiska symptom

– Innan den här upplevelsen trodde jag att viruset mest påverkade hästar som inte var i så god kondition och trodde inte att det skulle slå så hårt på vältränade tävlingshästar. Det var fruktansvärt att se de här hästarna tyna bort.

Nu tänker hon mycket på vad man kunde göra annorlunda.

– Jag kan inte sluta tänka på vad vi kan göra för att inte hamna i den här situationen igen. Jag funderar också på om vi verkligen måste resa så långt. Det är långt från Sverige till Spanien och kanske skulle det räcka att välja tävlingar som är inom en dagsresa. Hur långt är det egentligen värt att resa?

Läs hela intervjun (på engelska) i World of Showjumping > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.