Direkt från Nations Cupfinalen: Sverige klara för söndagens final

I den första rundan i Nations Cupfinalen som rids i Barcelona för sjunde året i rad fick Sverige 9 fel sammanlagt, vilket räcker till en plats i ”finalens final” på söndag.

 

I dagens tävling i FEI Nations Cupfinalen i Barcelona kvalificerade sig Sverige med 9 fel till söndagens final.
Flera länder hamnade på 12 fel och tiden blev utslagsgivande. Spanien hamnade utanför final med bara 45 hundradelar till Italien som gick vidare.

Peder Fredricson och H&M All In startade som nummer fyra i fjärde rundan och fick fyra fel trots en för ekipaget i vanlig ordning elegant runda.

Sveriges andraryttare Fredrik Jönsson och Cold Play var felfria och klarade tiden precis.

Henrik von Eckerman och Tovek’s Mary Lou, som var först ut för Sverige, klarade vattnet men rev efter – 4 fel plus ett tidsfel, totalt 5.

Bommarna låg löst för Sveriges tredje ryttare Evelina Tovek med Dalila de la Pomme som fick fyra nerslag och ett tidsfel – totalt 17 fel.

Klara för finalen:
Belgien 4
Frankrike 5
Sverige 9
Colombia 9
Irland 10
Tyskland 12 – 227.42 sek
Schweiz 12 – 231.37 sek
Italien 12 – 233.12 sek
– – – – – – – –
Ej till final:
Spanien 12 – 233.57 sek
Nederländerna 13
Norge 16
USA 17
Japan 18
Storbritannien 21
Brasilien 22
Mexiko 26
Egypten 30
Portugal WD

Portugal missade finalen, men deras sistaryttare Luciana Diniz och Fit for Fun levererade kanske dagens snyggaste runda – felfritt.

Förbluffande är att 12 av de 18 ryttarna i första rundan fick tidsfel. En klar skillnad hos de felfria ekipagen är att de har haft mer energi, mer galopp än övriga.

Brittiska Emily Moffitt och Winning Good, som var dubbelnollor i sista omgången i Dublin, missförstod nu varandra och Winning Good tappade både Emily och tränset.

Banbyggare Santiago Varela har skapat många frågor och utmaningar i 1.60-banan och även rutinerade ekipage trummar ihop 8 och 12 fel, bland andra Marlon Modolo Zanotelli som fick 8 fel.

Efter ett fall på morgonen har Portugal fått stryka Antonio Almeida och rider med endast tre ryttare.

De irländska ryttarna rider med orange armbindel för att hedra sin kollega Kevin Babington, som föll av sin häst Shorapur den 30 augusti och riskerar att bli förlamad för livet. Man har startat en insamling för att hjälpa honom och kanske andra i samma situation.

Av de tjugo främsta ryttarna på världsrankingen är sjutton på plats i Barcelona för finalen i Nations Cup.

Det svenska laget består av Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Fredrik Jönsson och Evelina Tovek. Stephanie Holmén är på plats som reserv och red idag Flip’s Little Sparrow i uppvärmningsklassen på 1.45 med 4 fel.

Tuffast är det dock för Brasilien, som startar först – men deras guldlag från Panamerikanska mästerskapen är i stort sett intakt med den individuelle guldmedaljören Marlon Modolo Zanotelli i spetsen.

Det schweiziska laget startar som nummer 15, med världsettan och världstvåan i sitt lag – Steve Guerdat och Martin Fuchs.
Regerande mästarna Belgien – som ju också vann EM-guldet i Rotterdam nyligen – går ut som nummer 16 med Pieter Devos – sjua på världsrankingen och tvåa i Global Champions Tour inför den stundande superfinalen – i topp.

Norge på startnummer 12 är på plats i Barcelona med ”familjelaget” – förutom familjen Gulliksen med pappa Geir och hans barn Johan Sebastian och Victoria även Hege Tidemandsen och Stein Endresen (reserv). Genom segern i division 2-finaeln i Aten kvalade de till den stora finalen och har nu också chans att kvala till OS.

Italiens lag med Lorenzo de Luca i spetsen drog drömlotten och startar sist, men bäst läge har förstås Tyskland som startar näst sist och har världstrean Daniel Deusser i laget tillsammans med superrutinerade toppryttarna Christian Ahlmann och Marcus Ehning. Regerande världsmästaren Simone Blum väntar barn och kommer inte till start.

Hela startordningen:
1. Brasilien
2. Frankrike
3. Mexiko
4. Sverige
5. Storbritannien
6. Japan
7. Spanien
8. Irland
9. Portugal
10. USA
11. Colombia
12. Norge
13. Nederländerna
14. Egypten
15. Schweiz
16. Belgien
17. Tyskland
18. Italien

Följ resultaten live här > > >

Följ livesändningen här > > >

Listan över alla deltagande ryttare > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.