H&M All In och Peder Fredricson. Arkivbild. Foto: Kim C Lundin

EM// Sverige med häng på täten – Peder och Allan i högform

EM-facit dag 1 – etta efter tidshoppningen, trea med laget. ”Mr Ice” Peder Fredricson tar inte ut något i förskott: ”Vi har jättebra ryttare och hästar, men det är en lång vecka.”

Den inledande 1,50-klassen på EM avgörs på tid som konverteras till felpoäng enligt en koefficient. Segrande ryttare hamnar på noll fel medan mellanskillnaden för övriga upp till segraren omvandlas till fel. Efter 70 startande, 15 lag och tio individuellt startande, leder Tyskland på 4,22 före Frankrike på 5,39. Därefter kommer Sverige på 6,81 fel efter att samtliga lagryttare hamnat över topp-25.

Bäst i test var Peder Fredricson som med H&M All In såg fullständigt ostoppbar ut. När klockan stannade på 70,25 sekunder var han nästan sekunden snabbare än Max Kühner, som också gjorde en stark insats på VM i Tryon. Bakom sig lämnade Fredricson en kollektion av erkänt snabba ekipage med Ben Maher / Explosion W, Christian Ahlmann / Clintrexo Z och Steve Guerdat med svenskfödda Albfuehrens Bianca. Banan fick beröm och mest offer krävde den avslutande tvåkombinationen 12A och B. Initialt i klassen blev det flera incidenter på den smala muren men efter ett antal ryttare hade budskapet nått ut till resten och många ryttare visade sina hästar speciellt för muren.

Peder Fredricson var i sin mästerskapsbubbla, samlad och fokuserad trots en klockren seger. Han visade inga direkta känslor under presskonferensen, bara ett stort lugn.
– Det är skönt att vara igång, det var en riktigt bra bana. Redan efter hinder 1 fick du bestämma hur du skulle lägga upp tempot och välja antalet galoppsprång. Om du valde sju eller åtta mellan första och andra hindret så satte det tempot för resten av banan.

– All In är helt otrolig, planen idag var inte att vinna men jag ville vara snabb nog för att kunna riva ett hinder och ändå vara med i tävlingen. Han kan både korta och länga sig, jag kan enkelt ta bort ett galoppsprång på en distans bara jag inte öppnar upp honom för mycket. Om jag tar bort ett språng måste jag låta honom gå på några framåt innan jag tar upp honom igen inför hindret.

H&M All In och Peder Fredricson till och med snabbare än storskärmen, redan över vattnet innan kameran registrerat det Foto: Kim C Lundin

Österikes Max Kühner och Chardonnay satsade ordentligt och klarade att gå in på en andra plats mot många andra erkänt snabba ekipage.

Chardonnay 79 och Max Kühner riktigt glada efter ritten Foto: Kim C Lundin
– Jag är jätteglad för tidshoppningen, det är normalt sett inte så lätt för oss. Det är inte vår bästa gren, vi har båda blivit bättre med åren och erfarenhet, lite snabbare men nu känns det bra att ligga tvåa.

– Jag hade en axelskada, opererades i maj och kunde inte tävla så mycket, Chardonnay har bara gått två tävlingar sedan dess. Inte den bästa förberedelsen men vi har haft EM som mål hela året. Det var ingen hästolycka utan jag skadade mig på en elcykel.

Chardonnay 79 och Max Kühner över vattengraven Foto: Kim C Lundin

Brittiske Ben Maher som dominerade Global Champions Tour under förra säsongen har med sig fantastiske Explosion W och ligger nu trea.

Explosion W och Ben Maher Foto: Kim C Lundin
– Det är svårt att vänta till slutet en sådan här dag, jag gick ut som sista lagryttare. Explosion är en snabb häst, igår var han dessutom lite piggare än vanligt. Jag kunde inte ta sådana chanser som Peder och Max idag, han är ung och inte så erfaren. Det höjer spänningen med lite udda hinder som den smala muren, det blir bättre för .

– Vi hade som lag dumma fel, bland annat två på vattnet, men vi är fortfarande med i racet, det är en lång vecka.

Explosion W och Ben Maher över vattnet Foto: Kim C Lundin

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.