Erika Lickhammer van Helmond Foto: Kim C Lundin

Erika Lickhammer: ”Jag och Joris jobbar för fem”

Erika Lickhammer van Helmond är toppryttaren som brann för vinnarcirkeln och nu glöder för hästföretagande. Lyssna på Årets hästföretagare 2017 i Holland.

Erika Lickhammer, numera som gift med tillnamnet van Helmond, har tillsammans med maken Joris van Helmond en stor verksamhet i Nederländerna. Hon besökte 10-årsjubilerande Hästföretagforum för att berätta om sin resa från ren tävlingsryttare till framgångsrik företagare. Hennes och makens företag vann det ärofyllda priset som Årets Hästföretagare i Nederländerna år 2017.

Lyssna på Erikas berättelse när hon intervjuas av moderatorn på Hästföretagarforum Karin Moberg Granström, journalist på Aftonbladet.

Erika Lickhammer von Helmond
Livet förändrades när hon valde att åka till Holland och började träna för Erik van der Vleuten.
– Jag skulle vara där i tre veckor, stannade sex veckor och åkte hem med en häst mindre på lastbilen. Det gav mersmak, sa Erika Lickhammer.
– Jag åkte till Holland för att vinna och bli bäst, det var ett otroligt driv men ett rent tunnelseende. Det tog mig dit jag är idag men idag har jag ett betydligt bredare tunnelseende.
– Det blev inte som tänkt men ett betydligt rikare liv med mer innehåll än bara prisutdelningar.
– Jag har alltid haft försäljning i mig sedan barnsben. Det gav en ny möjlighet och med min man Joris i bilden så började vi bygga en bredare bas än tävlingsframgångar.
– Jag är stolt över resan jag gjort och vart det tagit mig men jag tänker inte på det till vardags. Det har varit en lång väg och jag har kommit långt.
Deras verksamhet har en stor bredd. En mycket framgångsrik avelsverksamhet och sport på relativt hög nivå. Andra delar är utbildning och sedan försäljning av hästar.
– Försäljningen av hästar och våra egna uppfödningar är det som ger mest. Vi omsätter runt 12 miljoner kr per år och försöker öka det ännu er. På sikt vill jag att vi har möjlighet att behålla några av de bästa hästarna så att jag kan rida på högre nivå i sporten igen.
2017 blev företaget årets hästföretagare i Holland. Det delas ut till framgångsrika hästföretagare i hela branschen och kriterierna är svåra, tuff konkurrens och mycket ärofyllt. Ekonomin utvärderas, framtidsplaner och verksamheten synas.
– Vi fick priset för att vi tänker på utveckling och tänker framåt, vi har en vision om vart vi vill. Vi tänker framåt även i aveln, vi fokuserar mycket på bakben just nu för teknikskydden bak är snart förbjudna. Vi avlar inte på skadade ston om vi inte vet vad det är för trauma som hänt, allt för hållbarheten på avkomman.
– Att ha en bas i Holland innebär att jag har många internationella tävlingar inom en timmes radie och det sänker givetvis kostnaderna mycket.
Vision om tio år:
Om tio år hoppas jag att vi byggt huset som vi ska bygga när vi har sålt en jättefin häst.
Hur stort är företaget idag?
– Vi har 5-6 heltidsanställda, 70 egna hästar, ett antal elever. Vi två jag och Joris jobbar för fem personer, vi jobbar otroligt hårt.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.