Jeroend Dubbeldam på Flyinge förra året, till vänster med vinnaren Mr Vain. Foto Kim C Lundin

”Flashigt är inte alltid bäst” – Jeroen Dubbeldam testrider på Flyinge i helgen

I helgen testrider den holländska VM-guldmedaljören Jeroen Dubbeldam för andra året i rad 5-åringarna på Flyinge.

Jeroen ”Dubbelguld” Dubbeldam är den holländske hoppryttaren som tog guld både individuellt och i lag vid VM i Normandie 2014 och har ett individuellt OS-guld från Sydney 2000. I år kommer han tillbaka till Flyinge för att testrida de 5-åriga hopphästarna på söndagen den 6 oktober som avrundar SWB Equestrian Weeks och Breeders Trophy.

Förra året var det premiär för testryttare när Jeroen provred hopphästarna under Breeders. I Danmark är det etablerat att använda testryttare, men i Holland är det mer sällsynt.
– Det händer att man har testryttare för de tre bästa hästarna, berättar Jeroen. Men det är synd, kanske var det egentligen den femte bästa hästen som var den verkliga stjärnan.

Han tycker att systemet med testryttare är bra.
–  Ryttaren som känner hästen kan skyla över vissa saker, testryttaren visar mer av hela hästen.

En konstnär

– Jag är imponerad av professionalismen och kvaliteten i Sverige, säger Jeroen.
Han uppskattade hästarna som han testred förra året på Flyinge och han kom tillbaka och provred några hästar efter testet. En av dem, Trezeguet, köpte han och har nu sålt vidare till en av sina elever.
– En ung, tysk flicka som nu är ute och tävlar den i enstjärniga klasser, berättar Jeroen.

Sveriges förbundskapten i hoppning Henrik Ankarcrona känner Jeroen sedan sin tid i Holland och är den som lockat honom till Sverige.
– Han är en konstnär, säger Henrik om Jeroen. Jag hoppas att alla svenska ryttare vill komma och se och lära av honom.
– Kanske är det för att han gör inte så mycket. Han kan lära hästen vad som helst, men han gör det mjukt, jag har aldrig sett honom göra något som hästen inte är redo för eller något hårt. Jeroen är en av de genom tiderna som bäst kan producera hästar för mästerskap, en som vi borde använda mer i Sverige.
– Jag har försökt få honom att komma och träna oss, men han har inte tid. Han har sin karriär och sina elever hemma, men jag hoppas att vi kan använda honom mer i framtiden.

Viktigt vara lyhörd

Jeroen menar att det viktigaste i arbetet med unga hästar är att vara lyhörd för hästen.

– De talar om för mig hur långt jag kan gå. Det är verkligen upp till ryttaren att kunna lyssna till hästen och förstå den. Det är en väldigt viktig del av att utbilda hästar, säger han.

– Det finns ryttare som kan hoppa en femstjärnig Grand Prix felfritt men de har ingen aning om hur en unghäst ska utbildas. Och så finns det det motsatta, säger Jeroen Dubbeldam som tycker sig se att det blir allt färre ryttare som vill arbeta med att utbilda unga hästar.
– Det är ett problem, för tävlingsryttarna behöver ryttare som kan utbilda unga hästar. Det oroar mig.

– Det är roligt att komma till Sverige för jag känner att jag får respekt, det är fint att människor uppskattar när man gör sitt bästa, säger Jeroen.

Flashigt är inte bäst

– Jag gillar inte att sitta på en häst och försöka hitta svaga punkter. Jag är en optimistisk ryttare som vill hitta hästens styrkor.

– Kommersiellt är det alltid bra med en flashig häst som hoppar högt över hindren. Men vill man lyckas inom sporten så är det känslan som är viktigast. Man vill inte känna tvekan eller att den hänger i luften. Jag vill känna att hästen tar mig över hindret, att jag inte behöver motivera den. Jag vill känna att hästen tillsammans med mig kommer in på rätt distans, inte att den inte tittar med mig och kommer fel.

– Ibland kan en häst se väldigt flashig ut, men känslan är inte hälften så bra. Jag minns från förra året att det var några hästar som inte såg så flashiga ut, men jag fick en bra känsla. De var smarta och en av dem kom jag tillbaka och köpte. Den känslan jag hade har visat sig vara rätt!

Han menar att man känner om hästen är reaktionssnabb och har förutsättningar att bli snabb, men tycker inte att det finns ett värde i att visa det i tävlingsklass.

– Hästen ska inte vara snabb när den är fem, det ska den visa när den är nio.

Hjälpmedel behöver inte vara fel

– Jag gillar sättet ni presenterar hästar på i Sverige, säger Jeroen. Det är naturligt.

Däremot är han inte emot andra lösningar. Det har varit en del debatt i Sverige om de ändrade reglerna för utrustning på 4-åringarna. Bland annat har Ridenews bloggare, unghästutbildaren Sara Nilsson kommenterat det här > > >.

– Jag försöker alltid börja med tränsbett, men å andra sidan  – om hästen inte går att kontrollera, varför ska du inte använda något som ger dig kontroll? Det kan annars bli farligt. Självklart är det viktigast att ge hästen rätt distans och chans att hoppa rätt och det vill man uppnå så långt det är möjligt med normalt bett.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.