Malin Baryard, Peder Fredricson

Lagsegern gick till yngsta laget – Peder bästa ryttare i finalen

Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson red i de två finallagen som toppade i semifinalen – Shanghai Swans respektive Valkenswaard United. Men efter första rundan i finalen trillade deras lag ner till jumboplatserna. Peder Fredricson har dock varit bästa ryttare genom hela supercupfinalen i Prag.

Nu gick segern till finalens yngsta lag, London Knights, där 23-åriga Emily Moffitt red tillsammans med 28-åriga tvillingbröderna Philippaerts. Även Douglas Lindelöw har ridit i laget under säsongen.

 

I finalen deltar de sex bästa av lagen i ligan. Alla startar på noll, men startordningen bestäms av ställningen från semifinalen. Peders lag startar näst sist, Malins lag startar sist.

Totalt 60 miljoner ligger i prispotten. Några tröstslantar har redan delats ut till lagen som inte gick vidare från kvarts- och semifinalen. Men för laget som vinner denna klass väntar många miljoner.

Andra rundan:

Nicola Philippaerts kan dra på sig tio fel i den andra rundan och ändå ta hem segern med London Knights. Det gör han inte. Trots ett antal ganska rejäla smällar – ett hinder snuddar hans Katanga vh Dingeshof med både hovar och mage! – håller de nollan hela vägen. Helt felfritt för hela laget och seger i Supercupen!

Emily Moffitt och Winninggood gjorde en kalasritt i första rundan och fick endast ett tidsfel. Nu i andra rundan är tiden inget problem, och det blir en ren nolla trots att de snuddar vid sista hindret.

London Knights leder med 7 fel efter första rundan. Nu inleder Olivier Philippaerts med en felfri runda på Le Blue Diamond v’t Ruytershof.

Belgiens Gregory Wathelet med Nevados S var felfri i första rundan med endast ett tidsfel. Nu blir det fyra fel. Laget slutar på 18 fel.

Irländske Darragh Kenny med VDL Cartello sätter en nolla för laget.

Paris Panthers inleder med Harrie SmoldersMonaco,. Det smäller lite men Harrie har turen på sin sida ända tills de river det näst, näst sista hindret.

Sist ut för Berlinörnarna är Philipp Weishaupt med Coby, som river b-hindret i trekombinationen och det blir fyra fel. Totalt 22 för laget.

Så kommer Christians chef Ludger Beerbaum med Mila. En bom studsar och ser först ut att ligga kvar, men faller till sist och det blir fyra fel.

Berlin Eagles är nästa lag och här inleder Christian Kukuk med Checker. Vi får se ännu en felfri runda.

Maikel van der Vleuten avslutar för laget med sin OS-bronshäst Beauville Z och det blir ännu en felfri runda.

En svensk fru verkar vara ett tema i Madrid in Motion där irländaren Mark McAuley är gift med Charlotte McAuley, tävlande för Sverige och tidigare landslagsryttare. Ett nerslag och 4 fel blir det för Mark.

Madrid in Motion är nästa lag och Marlon Modolo Zanotelli inleder med Grand Slam VDL. De gör en runda där man får lite hicka ett par gånger – och Marlons fru Angelica Augustsson Zanotelli som är med på plats ser ut att få de även hon – men de slutar felfritt.

Peder Fredricson och Charlie, Catch Me Not S, som petar ner det översta planket i våghindret, fyra fel för dem denna gång.

Edwina Tops Alexander med Fellow Castlefield är Valkenswaard Uniteds andra ryttare. De river hela tre hinder och oavsett vad Peder nu får för resultat som sista ryttare kan man räkna bort dem från toppstriden.

Marcus Ehning och Stargold går ut först för Valkenswaard United. Det blir lite kickande, men de slutar felfritt.

Max Kühner och Elektric Blue P fick flera rivningar i runda ett – denna gång blir det endast ett nerslag. Laget slutar på 39 fel.

Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana såg otroligt starka ut i första rundan, men råkade ut för en miss på ett hinder. Nu gör de en kanonrunda, men får ett nerslag.

Shanghai Swans som gick från toppen till botten måste nu starta först i andra rundan. Christian Ahlmann och Dominator Z inleder. Och de är felfria, med god marginal till maxtiden.

 

Detta hände i första rundan:

(Omvänd ordning, första laget sist i referatet, sista laget först)

Malin Baryard Johnssons lag Shanghai Swans är sist ut i den första rundan av finalen. Christian Ahlmann inleder med hingsten Dominator Z. Trots många stora språng blir det ett nerslag.
Nästa ekipage är Malin och H&M Indiana, som totaldemolerar ett hinder där hon inte fick igenom en förhållning, hon får lägga en volt efter hindret, men fortsätter rundan i helt strålande stil – ett kvitto på vilket förtroende Indiana har för Malin. Men det blir många tidsfel – totalt slutar de på 13 fel.

Österrikiske Max Kühner och hans topphäst Elektric Blue P river i trekombinationen, och tar också båda hindren i tvåkombinationen.

Shanghai Swans som var i topp efter semifinalen ligger nu istället sist inför runda två.

Så är det dags för Peder Fredricsons lag Valkenswaard United, där Tysklands Marcus Ehning inleder med 10-årige Stargold. De river inte mindre än tre hinder och det betyder att laget, som varit så framgångsrikt i hela serien – ja kanske det mest framgångsrika laget någonsin – nu hamnar en bit ner i listan.
Edwina Tops Alexander med Fellow Castlefield är nästa ryttare för laget och river sista hindret i trekombinationen, vågräcket och ett hinder till samt får ett tidsfel – 9 fel och laget är nu redan uppe i 21 fel innan Peder har ridit.
Peder som idag rider Charlie, Catch Me Not S, som vunnit två Global Champions Grand Prix i år, ser otroligt stabila ut. Det ser som det ofta gör ut att gå långsamt, men Charlies stora galopp säkrar nollan. De blir första helt felfria ekipage för dagen.

London Knights är det yngsta laget i startfältet, med enda U25-ryttaren Emily Moffitt tillsammans med 28-åriga bröderna Olivier och Nicola Philippaerts. Emily och Winninggood gör en av dagens få felfria rundor, men även de får ett tidsfel. Även Nicola Philippaerts får ett tidsfel och noll fel på hinder. Laget tar ledningen med 7 fel.

Berlin Eagles har även de en felfri ryttare med ett tidsfel, Ludger Beerbaum. Totalt blir det dock 14 fel för laget.

Nästa till start är Paris Panthers, som har en ryttare felfri på hinder – Gregory Wathelet – men han får dock ett tidsfel. Totalt 10 fel för laget.

Madrid in Motion är först ut men de har inte bommarna på sin sida idag, många faller och totalt blir det 19 fel för laget.
Marlon Modolo Zanotelli med Grand Slam VDL (Cardento 933 x Heartbreaker) får ett nerslag och med tiden 79.39 ett tidsfel – det ska visa sig bli många som får tidsfel i denna klass – inte minst samtliga i detta lag.
Irlands Mark McAuley med Jasco vd Bisschop får 9 fel, tiden 78.63. Holländske Maikel van der Vleuten med Beauville Z får 5 fel tiden 76.92.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.