Fredrik Jönsson och  Coldplay kämpar  och levererar. Foto: Kim C Lundin

Fredrik Jönsson gjorde suverän VM-debut

VM har börjat bra för Sverige, rookien i laget Fredrik Jönsson håll nerverna i styr och andraryttaren Malin Baryard Johnson är bra med i tid. Förbundskapten Henrik Ankarcrona är försiktigt optimistisk.

Den stora VM-klassen är igång och har kommit halvvägs. Se uppsnack här.

Sverige inledde starkt med VM-debutanten Fredrik Jönsson och Coldplay. Valacken dansade runt inför start men fokuserade fantastiskt över hindren. Ridenews träffar Fredrik när det gått en timme och han samlat sig och smält intrycken.
– Det känns bra, han hoppade jättefint och det kändes precis så också.
– Han är lite sådär att han studsar lite innan start. Hade det varit för några år sedan hade jag också blvit nervös – nu är det ett tecken på att han är ordentligt vaken istället, det är bara bra.
– Hade jag kunnat göra om rundan hade jag tagit ett språng mindre fram till sista oxern men då låg jag redan lite ut till höger och kunde inte ändra.

Fräcke Coldplay och Fredrik Jönsson. Foto: Kim C Lundin

Malin Baryard Johnson och H&M Indiana hade en svår framridning, hoppade fantastiskt men rev insprånget i kombinationen över diagonalen.
– Hon blir spänd där ute med allt som händer, det tog till exempel flera minuter för mig att sitta upp på henne, hon är känslig och det här är svårt. Jag blev så glad när vi kom in och jag kände att hon där andades ut och slappnade av lite, då visste jag att det kunde fungera.
– Det blev lite för dåligt planerat när bommen föll, jag vet att det var kort och att det var sex språng efter muren, jag hade behövt förbereda bättre, jag får efter hand allt mindre kontroll utefter banan.
– Känslan när hon kom in och började hoppa var fantastisk, det är svårt för oss att rida på tid och för mig att släppa kontrollen. Jag hoppas fortfarande att detta är den enda bommen som faller.
– Idag blev det för svårt, men kanske hon är mer med mig imorgon då när en bom föll idag.
– Värmen är inget problem alls, vi har bar en enda prestation per dag att göra och vi kan kyla av oss snabbt.

H&M Indiana är högt över vattnet med Malin. Foto: Kim C Lundin

Förbundskapten Henrik Ankarcrona är nöjd och försiktigt optimistisk.
– Fredrik gjorde en fantastisk insats, all heder åt honom som går in och levererar så tidigt i klassen. Malin hade en svår framridning och Indiana blev spänd, en väldigt känslig häst men vi sa bara: In och kör!
– Om jag inte hade trott att Fredrik kunde gå in och rida felfritt direkt hade jag inte tagit ut honomm i laget.
– Hur fort det kommer att gå på slutet är svårt att säga, det går alltid att rida fortare. Men, det är en del taktik i det hela, ingen kommer att rida fortare än det behövs för det är ett långt mästerskap.

För Nya Zealand startade det svenskfödda SWB-stoet Fine uppfödd av Kastanjegården AB och delägd av Ann Liwing tillsammans med ryttaren Daniel Meech.

Fine och Daniel Meech

Live-resultat
Uppladdning

WEG Tryon 2018

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.