Steve Guerdat och Venard De Cerisy segrade. (Här på Alamo i Göteborg. )Foto: Kim C Lundin

Game on! Finaldags med Guerdat i ledning – Peder trea

Spänningen är på topp, banan är maxad: dags för världscupfinal! Steve Guerdat behöll kylan liksom Martin Fuchs och Peder Fredricson ligger trea.

Världscupfinal omgång III, första rundan Round A

Banbyggaren Santiago Varela hade konstruerat en rejäl utmaning med sin bana för den tredje omgången. Det var högt, brett, tajt, smalt, enfärgat och lättrubbat. Redan hinder fyra var en oxer ur snäv sväng nära utgången på 1,60 högt och lika brett, följt av ett rättuppstående där övre bommen var i linje med infångaren. Den sista trekombinationen beskrevs som mycket svår med oxer-rättuppstående-rättuppstående på rejäl höjd när den assisterande banbyggaren visade banan. Hinder nr 13 nära utgången och rättuppstående med smala lättrullande plankor var 1,64 och smalt, en tuff sista utmaning.

SWB-hästen Life is Beautiful

Det är som en saga med den lille skäckhjälten Life is Beautiful (ex Tour de France) (SWB f -03 e As de Thurin-Anart, uppf Agneta Sjögren -Fredriksson) med sin japanska ryttare Shino Hirota. De lär inte gå vidare till andra rundan men oj vilken världscup de haft. Hela familjen och teamet från Japan är på plats med banderoller. Shino och Life is Beautiful är ett sådant radarpar, hästen med ett lejons hjärta tar henne säkert runt. I dagens ritt gick det riktigt bra tills de kom till den tuffa trekombinationen. Där vek Life is Beautiful ut inför sista då de låg helt fel, i andra försöket kämpade han ännu mer och hoppade, några bommar föll men de är ändå på rätt sida gränsen om vad som är ok. Tack vare en verkligt hinderklok och schysst SWB-häst med kapacitet utöver det vanliga.

Svenskfödda Life Is Beautiful med Shino Hirota Foto: Kim C Lundin

Första rundan

Bommarna föll lika tätt som sommarregn bland de första tio ryttarna. Första rundan med bara fyra fel möttes av stora applåder: Naccord Melloni och Wojciech Wojcianiec från Polen stod för den och stannade på 20 fel.

Första nollrundan satte Abdel Said med sin härliga häst Jumpy van de Hermitage och taket lyfte lite lätt i arenan, de slutade med 11 fel. Det var möjligt, tack och lov.

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou kom tidigt i banan lite ur rytm när de rev, de tog med sig ett, två hinder till och slutade på totalt 21 fel. Han var inte ensam om att ta flera hinder med sig, Ludger Beerbaum med Casello och Olivier Robert med Tempo de Paban skalade av en hel del.

Max Kühner och hans undersköne Clarimo-son Chardonnay har glänst under säsongen och här i Göteborg. Nu satte de en felfri ritt, något knack men Max knöt näven i luften när de korsat mållinjen med sina sex fel intakta. Daniel Deusser visade varför han och Scuderia 1918 Tobago Z tagit hem världscupkval i vinter med en bländande bra ritt, felfritt.

Helgens sensation Jaroslaw Skrzyczinski med underbara Chacco-Blue-dottern Chacclana, bara 10 år och en lysande framtidshäst, fick känna på hur het hans häst är. Det gick utmärkt ändå tills den stora trekombinationen där den maxade oxern föll, totalt 8 fel. Regerande mästaren Beezie Madden och Breitling LS petade ner hinder 10 och står nu på 7 fel.

Hittills i klassen hade det rättuppstående nummer 10 med vatten under ställt till mest bekymmer för ekipagen.

En som är glödhet till pallen är Martin Fuchs med Clooney, läs vår intervju med honom här. Radarparet fick banan att se ut som en barnlek, easy-peasy kryssning till felfri runda och stanna på tre fel.

Clooney 51 och Martin Fuchs Foto: Kim C Lundin

Dramatiken var stor när Olivier Phillippaerts och H&M Legend of Love kraschade 8B men belgaren fortsatte oberörd. Steve Guerdat och Alamo hade turen på sin sida och red felfritt med bara två fel som facit.

Peder Fredricson och SWB-hästen Catch Me Not S, uppfödd av Krister Svedberg och ägd av Ebba Berglöf, såg så säkra och lätta ut i fötterna men den giftiga 10:an krävde även sitt tribut av dem. Peder står på fem fel och är väl med i toppen.

Catch Me Not S med Peder Fredricson Foto: Fredrik Jonsving

Sist ut Eduardo Alvarez Aznar med Rokfeller de Pleville Bois Margot hade allt i sin hand men det smala rättuppstående 7:an och det nu ökända nummer 10 föll. Totalt 8 fel och faller i tabellen.

Resultat

Banskiss omgång I

Banskiss omgång II

 

Resultat värlsdcupfinal II

Rankning i världscupfinalen efter final II

Resultat värlsdcupfinal I

Start och resultatlistor

Gothenburg Horseshow hemsida

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.