Peder Fredricson (SWE) on Hansson WL  Foto: Stefano Grasso/GCL

Global Champions Tour-finalen klar – Peder på pallen

Global Champions Tour finalen blev en nagelbitare, Peder Fredricson och Hansson WL gick ut först i omhoppningen och fick svensk publik vid datorn att sitta på händerna.

När finalen i Global Champions Tour utspelade sig i Al Shaqabs stora arena under en svart Qatar-himmel var utmaningen precis så stor som alla miljonerna i prispengar kräver. Banbyggare Uliano Vezzanis bana var krävande och endast 9 av de 35 startande gick vidare till omhoppning. Peder Fredricson och Hansson WL gav tidigt besked på att, jodå, de är i form och var felfria med till omhoppning. så var också den redan klare serievinnaren Ben Maher med sin fantastiska häst Explosion W.

Peder Fredricson och Hansson WL Foto: LGCL/Stefano Grasso

Till omhoppning hade Peder Fredricson och  Hansson WL den extrema nackdelen att gå ut först i ett gäng blixtsnabba konkurrenter. Peder lade upp tempot på Hansson WL från start och GCT:s rutinerade kommentatorer var imponerade över både planen och genomförandet, felfritt och på tiden 36,34 sekunder. Se Peders omhoppningsrunda.

Sen  försökte de alla Edwina Tops-Alexander med vackra California, Lorenzo de Luca på VM-hästen Irenice Horta – de gick felfritt men inte på bättre tid. Shane Breen och Golden Hawk hade tre hinder ner. En härlig framgång för Athina Onassis och MHS Going Global att komma med till omhoppningen men något direkt tempo blev det inte och 4 fel.

Harrie Smolders, världsetta med superhingsten Don VHP Z N.O.P. tänkte nog inte ge upp utan ett rejält attackförsök. Och visst putsade Smolders på tiden men inte ända upp till ledning, på läktaren log Peder Fredricson ett varggrin när han fortfarande hade ledningen efter rundan.

På VM kom Laura Kraut och  Zeremonie före Peder, i den här rundan blev det hinder ner och ledningen stannade kvar hos Peder Fredricson. Pieter Devos och  Espoir rev hinder och var inget hot.

Ben Maher och  Explosion W var redan vinnare i hela serien och i lagfinalen men tänkte inte ge bort den individuella segern och den stora checken på 1,2 miljoner kronor om han kunde låta bli och visst, Explosion W är ett supersnabb häst, 35,50. Se Ben Mahers omhoppningsrunda.

Peder Fredricson och Hansson WL blev tvåa individuellt och tionde i hela serien under säsongen 2018.

Resultat

Global Champions Tour, säsongen 2018

Rankning efter poäng, intjänade prispengar säsongen 2018
1 Ben Maher  295 p 942 605 €
Harrie Smolders 252 p 516 955 €
Nicola Philippaerts 238 p 387 861 €
Alberto Zorzi 237 p 341 625 €
Daniel Deusser 233 p 378 555€
6 Edwina Tops-Alexander 226 p 208 700 €
Scott Brash 225 p 318 825 €
Christian Ahlmann 209 p 240 435 €
9 Pieter Devos 216 p 298 223 €
10 Peder Fredricson 204 p 340 150 €

 

Träffa GCT:s viktigaste spelare – tävlingsskötarna

London Knights och Ludger Beerbaum i topp

Ride-tv: Malin Henlöv om jobbet med stjärnhästar

Daniel Deusser: ”Viktigt att visa hästen arenan”

Peder Fredricson värmer upp i Doha

 

Global Champions Tour
Global Champions League

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.