Martin Fuchs, Steve Guerdat och Peder Fredricson Foto: Kim C Lundin

Guerdat: ”Vi jobbar hårt för stunder som den här”

Det var en rörd segrare som tog emot sin pokal. Steve Guerdat är nu trefaldig vinnare av världscupfinalen. Peder Fredricson var nöjd med sin finaldebut.

Nummer 1: Guerdat

Steve Guerdat går in i en exklusiv klubb med trefaldiga vinnare: Meredith Michaels Beerbaum, Hugo Simon, Rodrigo Pessoa och nu Steve Guerdat. I många år tävlade han i uppförsbacke i finalerna och var så nära. I Las Vegas 2015 kom den första förlösande segern med Albführens Paille, Sedan tog Steve en seger med Corbinian och nu Alamo.

Ärevarv med Alamo Steve Guerdat Foto: Kim C Lundin
Under segerintervjun var Steve Guerdat tårögd.
– Ni vet var världscupen betyder för mig, jag älskar den här finalen och tävlingen här i Göteborg är speciell för mig.
– Alamo har varit fantastisk, jag visste inte hur han skulle klara mästerskapsnivån. Jag  var mest nervös för fredagens klass. Nu med facit i hand har han gett mig allt, han har kämpat med mig i varje språng.
– Alamo har aldrig hoppat så här högt förut eller så många dagar i rad, jag är full av beundran över hur han klarat det.
Vad är nyckeln till succé i en sådan här final?
– Det viktigaste är att ha en ridbar häst, hindren måste hästen klara själv och jag får sköta resten. Jag ska ge honom tid att klara av hindren, ge hästen en chans att vara felfri och han gav mig suverän feedback hela tiden.Jag var redo att kämpa idag för en seger och han var med mig i varje språng.
Vilket var den största utmaningen?
– Banan var svårare för mig på fredagen efter en tidshoppning och 14 hinder i en inomhusklass är tufft. Idag var det en stor bana i omgång B men det gick att hitta en plats i banan där de kunde andas  innan nästa hinder. I omgång A var det en svår sväng till nr 10. Santi kan bygga så bra, han kan göra det svårt utan att skrämma hästen.

Firande med tre amigos Foto: Kim C Lundin

Nummer 2: Martin Fuchs

Martin Fuchs är en riktig fighter men var ändå inte besviken på sin pallplats i världscupfinalen. Han hyllade sin häst rakt igenom.
Clooney var fantastisk och såklart ville jag vinna men om någon ska vara före så är det min vän Steve. Vi tränar tillsammans hemma och han är som en bror för mig. Min suveräna häst Clooney fick banan att kännas riktigt lätt idag.
– Clooney är helt speciell, visst hade jag hellre velat ha guld men jag ser framemot EM nu för då kan jag ändra på det. Jag kommer inte att vara tvåa för alltid.

Ärevarv för Clooney och Martin Fuchs Foto: Kim C Lundin

Nummer 3: Peder Fredricson

Det öronbedövande vrål som Scandinavium fick uppleva när Peder Fredricson och Catch Me Not S gick felfritt går knappt att beskriva  för de som inte var på plats. Det blev som en vibration i hela arenan. Det upprepades sedan inför prisutdelning, ärevarv och så vidare. EM-hjälten trivs helt klart i Göteborg och svensk publik är sjövilda med sin Peder.
– Det kändes suveränt att vara på podiet och inför hemmapublik.
– Catch Me Not S har gjort otroligt bra ifrån sig. Han är en fantastisk häst med en lite egen teknik, men det gör inget för han har kapacitet för att klara det. Samtidigt är han otroligt känslig och står högt i blod och känslig, modig som ett leijon trots den känsligheten.
– Nu får han en vecka i hagen, han går där varje dag från morgon till kväll med sin shetlandsponny som kompis.
–Catch Me Not är inte EM-aktuell, jag och hans ägare Ebba Berglöf har en annan plan för honom. Tanken är att han ska gå Aachen och Spruce Meadows i Kanada.  (Två tävlingar som båda har stor gräsbana med gigantiska hinder red. anm)
– Jag rev på det besvärliga hinder 10 för att jag råkade ta honom i munnen över hindret, han gillar inte det. Därför rider jag också med en rätt lös martingal. På den korta tid jag haft honom har jag valt att inte ändra för mycket, det kanske blir annorlunda framöver och att han kan gå lite rundare.

Ärevarv Catch ME Not S Peder Fredricson Foto: Kim C Lundin

Banbyggaren slutord

Santiago Varela ville tacka världen när hans arbete väl var över, det är bara en av de egenskaper som gör honom till en så populär banbyggare.
– Det är viktigt att poängtera att som banbyggare är det inte ett enmansjobb, det är en team-ansträngning, alla har varit viktiga för att få det här utfallet. Jag är så nöjd med resultatet idag, hästarna hoppade jättebra och det kändes skönt. Det betyder att jag inte gjort för stort. Jag visste att nummer 10 skulle vara svårt i den kombinationen med sväng men många ryttare förstod utmaningen och hanterade den rätt.

Prispall

Guld Steve Guerdat / Alamo 2 fel
Silver Martin Fuchs / Clooney 3 fel
Brons Peder Fredricson / SWB-hästen Catch Me Not S 5 fel, uppfödd av Krister Svedberg och ägd av Ebba Berglöf

Martin Fuchs, Steve Guerdat och Peder Fredricson Foto: Kim C Lundin

Startlista  Resultat

Banskiss omgång A

Banskiss omgång B

Guerdat åter vinnare – Peder trea med Catch Me Not S

Game on! Finaldags med Guerdat i ledning – Peder trea

Resultat värlsdcupfinal II

Rankning i världscupfinalen efter final II

Resultat värlsdcupfinal I

Start och resultatlistor

Gothenburg Horseshow hemsida

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.