Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI, Clément Bucco-Lechat

Guldrevansch för sparkade landslagscoachen

Philippe Guerdat, som kontroversiellt sparkades av det franska ridsportförbundet från posten som förbundskapten för hopplandslaget – mot ryttarnas vilja – har fått en skön revansch med dubbla guld till sitt nya lag Brasilien.

Efter sex framgångsrika år som Frankrikes landslags förbundskapten i hoppning, med bland annat silver i Caen-VM 2014 och OS-guld i Rio 2016, fick Philippe Guerdat – pappa till världsettan Steve Guerdat – sparken, när laget inte lyckats kvalificera sig till OS i Tokyo 2020. Man bröt då hans kontrakt två år i förväg.

Han har tidigare varit förbundskapten för det ukrainska, spanska och belgiska laget – men han avskedades som förbundskapten för det belgiska laget sedan de inte lyckats kvalificera sig till division 1 i FEI Nations Cup. Det schweiziska förbundet har förstås också erbjudit honom tjänsten som chef d’equipe, men där har han tackat nej eftersom han tycker att det blir för komplicerat att ha sin son i laget.

De franska ryttarna rasade och sörjde öppet i sociala medier.
”Jag sörjer hans avgång” skrev Penelope Leprevost.

En tongivande profil inom den franska ridsporten sa:
”Det är en förödmjukelse av ryttarna och ni har förrått Frankrikes lag.”

”Stödet värmde mitt hjärta även om jag upplevde något som var personligen mycket smärtsamt. Jag måste leva med det. Det går inte en dag utan att jag tänker på det franska laget”, sade Guerdat efteråt.

Det franska laget toppar pallen i OS i Rio 2016 före USA och Tyskland. Foto Arnd Bronkhorst/FEI

Philippe Guerdat är känd för att vara mycket frispråkig och kanske har han skaffat sig ovänner på det sättet. De raka stilen är något som sonen Steve också har ärvt och han har nyligen uttalat kritiskt om både Global Champions Tour och embryotransfer.
”Steve och jag är naturliga”, säger Philippe. ”Vi spelar inte en roll, men även i vår värld finns det många människor som gör det.”

Nu har Philippe Guerdat snabbt gjort succé som förbundskapten för det brasilianska laget.

Brasilianska ryttaren Pedro Veniss, baserad i Barcelona, var den som lyckades värva Guerdat till Brasiliens lag.
– Jag har alltid beundrat Philippe som lagledare och när jag fick höra att han var ledig kände jag att vi måste ta vara på den möjligheten. Jag berättade för honom att det alltid har varit min dröm att få arbeta med honom. Jag anser att han är en av de bästa lagledarna i världen.

Brasiliens lag med Marlon Modolo Zanotelli och Sirene de la Motte, Eduardo Menezes och H5 Chaganus, Rodrigo Lambre och Chacciama samt Pedro Veniss och Quabri de L Isle slutade på totalt 12.39 poäng i lagtävlingen i hoppning i Panamerikanska mästerskapen. Det gav en övertygande seger och en självklar plats i OS i Tokyo 2020, före Mexiko på silverplatsen med 22.97 poäng och USA som fick bronsen med 23.09 poäng. Mexiko fick därmed också en OS-plats. USA var klara sedan tidigare i och med lagsegern i VM i Tryon 2018.

Genom en fjärdeplats säkrade även Kanada sin plats i OS.

Brasiliens lag gav all credit för sina framgångar till sin förbundskapten Philippe Guerdat. De kunde inte nog hylla sin chef d’equipe.

– Han var nyckeln till guldmedaljen, lovsjöng de brasilianska lagkamraterna ihop. Han har gett oss all teknik och skapat lagandan. Vi har allt att tacka honom för. Hans förmåga att se detaljerna i rätt ögonblick och den erfarenhet han harär nycklarna. Vi kan kalla honom guldtränaren!

 

Det segrande brasilianska laget i Panamerikanska mästerskapen. Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.