Henrik Ankarcrona vid Sveriges Nations Cupseger i Aachen 2019 – denna gång blev det silver. Foto KimC.nu by Ateni AB

Henrik Ankarcrona om succén i Aachen: ”Utomjordiskt”

– Det är näst intill utomjordiskt vad de här ryttarna har presterat här idag, det är svårt att sätta ord på, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

– Vi var verkligen underdogs på pappret, men det är fortfarande så att vi tror på oss själva. Ryttarna visste vad de stod inför och vi har peppat varandra under veckan.

Det säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT Sport efter Sveriges andraplats i prestigefyllda Nations Cup i Aachen igårkväll.

Sverige åkte till Aachens Nations Cuptävling med ett lag som ingen hade några förväntningar på. OS-laget med Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson tävlar i Rom denna helg och EM-teamet med Douglas Lindelöw, Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson Zanotelli och Evelina Tovek fanns inte heller med i Nations Cuplaget.

Istället var det Petronella Andersson, Jens Fredricson, Annika Axelsson och Angelie von Essen som försvarade de blågula färgerna, med mindre rutinerade hästar och med i vissa fall också mindre egen rutin.

– Det är näst intill utomjordiskt vad de här ryttarna har presterat här idag, det är svårt att sätta ord på. Otroligt starka insatser på en nivå som de här hästarna nästan aldrig varit på, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Senast det reds Nations Cup i Aachen var innan coronauppehållet. Då var det Sverige som vann den anrika tävlingen. ”Som att vinna Wimbledon”, utropade Henrik von Eckermann den gången.

Nu var Sverige bara ett nerslag från att utmana USA i en omhoppning efter de två rundorna på den stora gräsbanan med tuffa hinder, men USA:s Laura Kraut höll nollan i sin sista runda och därmed gick silvret till Sverige denna gång.

Sverige fick två dubbelnollor genom Jens Fredricson och Markan Cosmopolit och Angelie von Essen och hennes Al Capone des Carmilles.

– Han var makalöst bra. Det var som att vi galopperade med studsbollar under fötterna. Han hoppade med sådan fjäder, självförtroende och styrka. Jag tror aldrig jag känt något liknande, säger Jens Fredricson om sin 10-åring.

– Det är en dröm att rida dubbelnolla i Aachen och nu kan man checka av det.

Angelie von Essen hyllade också sin häst:

– Det är en otrolig häftig känsla. Min häst är så försiktig och gör mitt jobb enkelt, sa hon till SVT Sport.

Petronella Andersson med Castres Van De Begijnakker Z och Annika Axelsson med Cleo Z stod också för fina avslutande rundor med ett nedslag vardera. Sverige tog därmed andraplatsen med åtta fel totalt. En imponerande laginsats speciellt med tanke på att dagens femstjärniga tävling är det största, svåraste de svenska hästarna gjort.

Henrik Ankarcrona tror att de svenska framgångarna med lagguld i OS och med Peders OS-silver och EM-brons skapar ringar på vattnet.

– Jag tror det är det som visar sig här, att vi har ett enormt självförtroende. Framgång föder framgång.
– Vi har ett gäng ryttare som inte vill något annat än att slå sig upp vilket är svårt med tanke på hur bra ryttare vi har, men nu får nog de andra svettas lite grann.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.