Henrik von Eckermann tvåa med Castello efter hemmahoppet Steve Guerdat Foto: Kim C Lundin

Henrik tvåa i Rolex Top-10 – Guerdat hemmavinnare

Rolex Top-10 final har inletts på bästa sätt för svensk del med Henrik Eckermann tvåa efter en superritt på Castello.  Segern gick till populäre hemmaryttaren Steve Guerdat.

Rolex Top-10 final omgång 1, runda 1

I Geneve är de tio bästa på rankningslistan inbjudna att tävla. Hör Henrik von Eckermann berätta om hur han ser på upplägget för helgen. Till finalen rider Henrik Evelina Toveks häst Castello. Peder Fredricson rider H&M Christian K .

Omgång 1 rids på en bana byggd av Louis Konickx, det är två rundor. Första omgången har 12 hinder med 15 språng på 1,60-höjd med en tre. och en tvåkombination. Andra omgången innehåller åtta hinder, en tvåkombination, start i omvänd resultatordning efter runda 1.

Klassen startade dramatiskt när  Ben Maher och hans Global Champions Tour vinnare  Explosion W fick ett komplett missförstånd in i trekombinationen och nästan störtade. Ben fick kontrollerat Explosion och fortsatte sedan men 19 fel placerar troligtvis honom ohjälpligt sist. Belgaren Niels Bruynseels och Gancia de Muze  är med i finalen som ersättare för Beezie Madden. Det gjorde han det mesta av genom att rida felfritt. Med Martin Fuchs på VM-silverhästen Clooney och Daniel Deusser med världscupkvalvinnaren Tobago Z tillika gårdagens segrare började banan se enkel ut, båda felfria.

Peder Fredricson och H&M Christian K var otroligt gott gående när de fick med sig en bom på ett av hindren i banans slut, 4 fel. Amerikanska lag-guldvinnaren Mclain Ward på magnifika Clinta rörde inte en bom medan Marcus Ehning och Funky Fred rev i trekombination och det skramlade på flera ställen men klarade sig med 4 fel.

Henrik von Eckermann med Evelina Toveks skimmel Castello har inte många starter tillsammans. De gjorde sin bästa runda tillsammans när det betydde som mest, felfri runda! Hemmahoppet Steve Guerdat Alamo möttes av jublande fans och han gjorde inte dem besvikna, felfritt och i fin stil. Sist ut var världsettan Harrie Smolders med godkände hingsten  Don VHP Z N.O.P och de red enkelt felfritt, till synes utan att ens ta i.

Rolex Top-10 final omgång 1, runda 2

Peder Fredricson och H&M Christian K inledde andra omgången då Ben Maher och Explosion W stod över. De gjorde en ännu bättre runda och såg inte ut att stå emot någonstans, felfri på 43,63 sekunder.
– Explosion mår bra men det är en ung häst och jag vill inte chansa, jag startar honom i finalen på söndag, kommenterade Ben Maher.
– Han hoppade otroligt bra i denna andra runda, jag hade velat vara felfri i första också men så är det, det här är en suverän tävling, sa Peder Fredricson som var trea här 2017.

Marcus Ehning och Funky Fred rev åter igen ganska grovt och slutade på 8 fel totalt.
– Det här var inte min bästa runda, jag får gå och sova på saken tills söndag, sa Marcus Ehning.

De är i superform Daniel Deusser med världscupkvalvinnaren Tobago Z men till andra rundan hade Deusser spöet med sig men behövde inte använda det. Stensäker på hinder, felfri trots en snubbling i landningen efter kombinationen och snabb runda, 41,53 sekunder.
– För mig var det en bra och snabb runda, jag har gott självförtroende just nu, jag kom lite nära in på två hinder men turen var på min sida. Jag tror dock inte min ritt räcker till seger, sa Deusser.
Hemmaryttaren Steve Guerdat Alamo är otroligt populär, tänk Scandinavium/Falsterbo/Friends-publik för svenska hemmaryttare så är ni med på nivån. Han red en otroligt snabb och felfri runda även om Alamo strök lite längs sista hindret som han red fram till på bara fyra galoppsprång, tid 39,75 sekunder.
– Det är en häst med fantastisk galopp som verkligen kan gå iväg så jag är jättenöjd med omhoppningen. Jag gör allt jag kan för att visa om jag är den bästa ryttaren i år, sa Steve ”Cowboy” Guerdat.

Guerdats ”bror” i allt utom blod var nästa ut. Martin Fuchs  Clooney började ganska försiktigt och tog inte i på riktigt samma sätt, felfritt dock men 42,03 sekunder.
– Jag är bara trea och har flera snabba före mig men jag ville inte satsa mer med Clooney. Han är i superform men det är en lång helg, sa Martin Fuchs.
Så var det dags för Henrik von Eckermann med Evelina Toveks skimmel Castello som är en stor rätt krallig häst jämfört med hans balettdansös MaryLou. Henrik satsar, det knackar lite men felfritt och snabbare än det såg ut 40,44 och andra plats tills vidare.
– Jag var lite långsam till den bruna oxern och hade lite tur längs vägen så jag är nöjd med ritten. Jag har drömt om den här finalen sen jag var liten, det är otroligt att vara här, sa Eckermann.

En av tourens absolut snabbaste är  Mclain Ward på magnifika Clinta som efter halva banan var före i tid. Felfritt men de klarade inte Steve och Alamos tid, 40,52 och efter Henrik med.
– Jag gjorde ett galoppsprång för mycket till den gröna oxern, jag borde snävat in mer men jag är nöjd för idag ändå, sa McLain Ward.

Världsettan Harrie Smolders med godkände hingsten  Don VHP Z N.O.P kan vara verkligt snabba men skulle de kunna ta Alamos tid? De rev muren som var tredje hindret och fortsatte i ganska kontrollerad stil utan att jaga tiden, 4 fel totalt.
– Lite besviken men hästen hoppade fantastiskt, jag har inte världens bästa läge i tidshoppning med Don. Söndag är en annan dag och han är i god form, sa Smolders.
Belgaren Niels Bruynseels och Gancia de Muze  är omvittnat snabba, Gancia tillhör de moderna lätta hopphästarna som vänder på en 5-åring men vad hjälper det. De fick ett totalt missförstånd efter kombinationen och höll på att krascha i oxern. De klarade sig med 4 fel och tiden 42,11 sekunder.
– Jag tog för stora risker, det gick inte vägen idag. Jag är ändå otroligt glad att vara här för första gången, sa Bruynseels.

– Det här var väldigt speciellt för mig, jag älskar att tävla här, sa vinnande Steve Guerdat.

Se reportaget om Steve Guerdat

Statistik med hinderfel

Resultat

Banskiss

På söndag kl 14:15 rids Rolx Grand Slam klassen.

Övre raden från vänster Peder Fredricson (SWE) – Martin Fuchs (SUI) – Steve Guerdat (SUI) – Henrik Von Eckermann (SWE) – Niels Bruynseels (BEL) – Daniel Deusser (GER), nedere raden McLain Ward (USA) – Marcus Ehning (GER) – Harrie Smolders (NED) – Ben Maher (GBR) Foto: © CHI Geneva – Joseph Carlucci

Livesändning

I de resultatlistor som publiceras finns videolänk till respektive ryttares ritt. Rolex top-10 avgörs med en första runda fredag och en avgörande klass på söndag.

Live-sändningen är kostnadsfri men kräver en enkel registrering med mailadress och namn. På tävlingsplatens webbsida CHI Geneve  finns när webbsändning pågår en stor ruta, lite olika utseende mellan dator, mobil och läsplatta.

Kopia på registreringsbilden på CHI Genevas hemsida.

Alternativ
På sin Facebook-sida delar CHI Genève de flesta klasser som livesändningar. 

Start- och resultatlistor 

Tävlingsplatens webbsida CHI Geneva

FEI:s rankningslista

Samtliga hästar med stam och länk i Rolex Top-10 final

Rolex Top-10 final omgång 1:
Harrie Smolders / Don VHP Z N.O.P (Zang f -04 e Diamant de Semilly-Voltaire, uppf Guy de Schuymer)
Steve Guerdat / Alamo (KWPN f -08 e Ukato-Equador)
Henrik von Eckermann / Castello 194 (Westf f -08 e Cristallo I-Lifestyle, uppf Markus Ostendarp)
Marcus Ehning / Funky Fred (Westf f -05 e For Pleasure-Pilot, uppf  Hilde Ehning)
Mclain Ward / Clinta (Old f -07 e Clinton-Lord Pezi, uppf Silke Harms)
Peder Fredricson / H&M Christian K (KWPN f -07 e Namelus R-Calvados, uppf G.W Klerks)
Daniel Deusser / Tobago Z (Zangf -08 e Tangelo van de Zuuthoeve-Mr Blue, uppf Jonas Bellemans)
Martin Fuchs / Clooney 51 (Westf f -06 e Cornet Obolensky-Ferragamo, uppf Bernd Richter)
Ben Maher / Explosion W (KWPN f -09 e Chacco-Blue-Baloubet du Rouet, uppf Wijnen)
Niels Bruynseels  / Gancia de Muze (BWP f -06 e Malito de Reve-Nimmerdor-Erdball xx, uppf Perry de Winter)

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.