OS-guld, bragdguld, Global Championsseger - vilket år Peder Fredricson har haft. Foto KimC.nu by Ateni AB

Hopplandslaget kan få bragdguld: ”Det vi gjorde kommer aldrig att hända igen”

Svenska Dagbladets bragdguld har delats ut sedan 1925 – nästan lika länge som vi väntat på ett svenskt OS-guld i hoppning. Nu är hopplandslaget efter guldbragden i Tokyo heta favoriter för att även vinna bragdmedaljen.
På tisdag får vi veta vem som vinner.

I en stor artikel i Svenska Dagbladet skriver man idag – med anledning av SvD:s bragdguld där man meddelar vinnaren nu på tisdag – om hopplandslagets bragd i Tokyo. Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson som alla red i laget som tog OS-guld för Sverige för första gången sedan 1924 får berätta om den ofattbart spännande finalen.

– Jag kan knappt förstå att vi lyckades, men vi lyckades hålla ihop det hela vägen. Att alla tre ekipage klarade av pressen är smått unikt. Det var historiskt och för mig den stora bragden, säger Malin Baryard-Johnsson till SvD.

– Vi var inte där för att ta medalj, utan det var guldet vi ville ha. Det var den inställningen vi hade. Och vi var verkligen förberedda på allt. Det gick inte bra av en slump, säger Peder Fredricson.
Han berättar också om den sista avgörande rundan där han kapade ett galoppsprång till det sista hindret:
– Det var där jag tog den tid som krävdes för guldet. Till sist blev det mer än perfekt. Om jag fick tio försök till skulle jag inte kunna göra det jag gjorde igen.

I artikeln citerar man också Brasiliens flerfaldiga OS-medaljör Rodrigo Pessoa:
– Det vi såg Sveriges lag göra kommer vi aldrig att se igen under vår livstid. På mindre än en vecka har de tre svenska ekipagen hoppat 86 hinder var, 258 hinder totalt, och bara haft två nedslag. Vi har fått se en uppvisning i stort horsemanship, fulländad teknik och 99,9 procents utförande.

– Vi som håller på med den här sporten vet att det vi gjorde kommer aldrig att hända igen, säger Henrik von Eckermann.

På SvD på nätet får läsarna kommentera vilka de tycker ska vinna bragdguldet och där får hopplandslaget överlägset flest kommentarer.

Om Svenska Dagbladets bragdguld > > >

Artikeln i SvD (låst) > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.