Stella Röhlcke. Foto: Fredrik Jonsving

Hopptalangen om framtiden: ”Om tjugo år är jag 44. Som de som red OS nu.”

24-åriga Stella Röhlcke är en av Sveriges tio högst rankade U25-ryttare och sedan många år baserad i Nederländerna dit hon flyttade som 19-åring.

I en stor intervju i Expressen berättar hopptalangen Stella Röhlcke om satsningen och åren i Holland, om vad hon fått med sig hemifrån Lövsta Stuteri och stoltheten över familjeföretaget.

Hon talar om hur det på kontinenten är mindre avundsjuka.
– Avundsjukan som finns i Sverige finns överallt men det är ändå väldigt mycket jantelagen och att ingen ska ha det bättre. Har man resurser att kunna bygga upp något bra och göra något bra med det, varför ska man då inte göra det? Det är jättesvårt. Det är en fin linje, säger Stella Röhlcke i intervjun.

Å andra sidan är det tuffare att vara kvinna.
– I Holland är det bara män, män, män. Det är så himla viktigt att visa starka kvinnor i både företagande, ridsport och allting. Det är verkligen en kamp att ta, man får sticka ut hakan där nere ibland för de ser på kvinnor och jämställdhet på ett annat sätt än vad vi gör här, framför allt inom hästvärlden.

Ett livslångt lärande

När det gäller hennes egna ambitioner är hon medveten om att det kan ta tid att nå den absoluta toppen.
– Ridsport är en otroligt svår sport och det är så mycket som ska klaffa för att man ska ta sig till toppen, hästen måste vara i form, man måste ha den där bra hästen och teamet.
Men som ryttare är hon också medveten om att hon kan hålla på länge.
– Det är ett livslångt lärande inom ridsporten, se på Rolf-Göran Bengtsson, han är på väg om en ny toppform nu och han är ganska många år äldre än vad jag är.
– Det är ett långt lärande att hålla på med hästar, vilket är kul. Man vet inte vad som händer om tjugo år, då är jag 44. Typ som de som red OS nu.

Läs hela intervjun (låst) i Expressen > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.