Jens Fredricson - Markan Cosmopolit

Hyllningarna av världscuphjälten Jens Fredricson: ”Hans passion är outtröttlig”

Ridsportsverige hyllar Jens Fredricson efter hans otroligt fokuserade insats i världscupfinalen i Leipzig och tredjeplatsen – eller, som många uttrycker det: bronsmedaljen i inomhus-VM.

Självklart är lillebror Peder Fredricson, världsetta och Jens samtalspartner i mycket som rör hästar och ridning, inte sen att hylla Jens Fredricson efter prestationen. ”Så stolt och glad för dig min bror. För att du aldrig ger upp. För att du alltid delar med dig. För att du sprider din passion och din kunskap om ridning till oss alla. Sant horsemanship och hårt arbete som på bästa sätt ger utdelning. Grattis till tredjepriset i världscupfinalen.”

Svenska toppryttaren Alexander Zetterman skriver i ett inlägg på Facebook om hur Jens Fredricson har varit en av hans egna viktigaste inspiratörer ända sedan han själv började rida. Han berättar att han åkte till Jens på prao och även tränade hos honom nästan varje måndag under juniortiden.
” Jens hittade alltid lösningar när man satt fast. Ganska roliga lösningar som bara ni som tränat med Jens fattar och samtidigt så underhållande som tog bort mycket av rädslan att göra fel på träningen.”

Det var också nu som det gick upp för Alexander hur mycket som krävs för att lyckas i sporten och hur viktig roll den ekonomiska delen spelar – men också att det viktigaste är gratis.
”Ibland satt han upp och visade och på hemvägen tänkte jag ofta för mig själv, ”hur kan man vara så bra och kunnig och inte vara med i världstoppen?”. Just på den tiden red Jens mest nationellt upp till 1.50m och hade ingen häst för det stora. Det började sjunka in för mig hur enormt mycket som krävs för att lyckas i denna sporten, pengar spelar större och större roll nuförtiden, men de viktigaste bitarna kostar fortfarande ingenting och jag fick definitivt svaret på den frågan idag. Så tack Jens för det!”

Alexander Zetterman ser, som säkert många andra, att Jens framgång ger hopp för andra som kämpar inom sporten:
” Alla kan lära sig utbildningsskalan och Jens har definitivt köttat den ett antal år med lite egen touch och har nog svart bälte nu i utbildningsskalan. Att få se denna framgången idag gör mig så glad, för det visar oss alla som tränat med Jens och fått ta del av hans kunskap som han alltid frikostigt delat med sig av att jobbet verkligen lönar sig och förr eller senare med mycket tålamod kommer man över rätt häst och då är man där. Jens har ju också haft många motgångar och långa perioder utan topphästar, men ingen är mer passionerad än han i motvind. Hans passion är outtröttlig och han tror på sig själv och processen. ”

Hoppryttaren och tränaren Helena Persson instämmer och skriver:
”Jag som är lite äldre än dig kan verkligen skriva under på att tillgång på pengar spelar allt större roll i vår sport, både på gott och ont. Nu är detta bara en gissning från min sida, men jag tror inte Markan Cosmopolit är den dyraste hästen i inköp i startfältet. Jens har med sitt kunnande, entusiasm och seriositet (och med det menar jag att han vet hur mycket man måste jobba, och nörda ner sig, för att nå framgång), utvecklat denna oslipade diamant till en världsstjärna. Och därför nu med en helt annan prislapp. Det är härligt att det fortfarande är görbart. Du har ju själv gjort samma många gånger. Det är en sport som har plats för alla och jag hoppas Jens bedrift visar det och ger hopp till alla unga som satsar o är i början på sina karriärer!”

Hoppryttaren Sissela Smith skriver: ”Tycker det är så otroligt häftigt att vi har två ryttare (då syftar hon på både Peder och Jens Fredricson) i Sverige på högsta nivån som bryter flera normer inom ridsporten, tex att tävla barfota eller annan tygelfattning, som visar att man ska lita på sin magkänsla och göra det som passar dig eller din häst bäst. Våga tänka annorlunda. Att vara ung svensk ryttare idag är helt fantastisk vilken bred och inspirerande framtid!

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.