Bryan Balsiger - Clouzot de Lassus. Foto FEI Satu Pirinen

Intervju: Världscupvinnaren, stjärnskottet Bryan Balsiger

I Oslo i helgen vann nya schweiziska stjärnan Bryan Balsiger, 22 år, den första omgången i världscupen. Han lämnade sin idol Steve Guerdat flera placeringar bakom sig tillsammans med en rad andra storstjärnor, däribland Peder Fredricson, som var snabbast i klassen men rev > > >

Hur började din ryttarkarriär?
– Mina föräldrar har en ridskola med 50 hästar, så det har alltid funnits i mitt blod! Jag började rida när jag var väldigt ung och red min första hoppning när jag var sex år gammal. Min pappa var en framgångsrik hoppryttare och han har överfört sin visdom på mig och min bror. Vi följde med honom på varenda tävling och jag drömde alltid om att få gå i hans fotspår en dag.

Vad motiverar dig allra mest?
– Jag älskar att bara få arbeta med hästarna varje dag. De är sådana fantastiska och lojala djur och när du bygger ett framgångsrikt partnerskap med dem så finns det ingen känsla som slår det.
– Jag har provat på många andra sporter i mitt liv. Jag spelade fotboll och basket och tävlade i friidrott, men ingenting av det kan jämföras med hoppning. Ibland ägnar jag mig fortfarande åt de sporterna, som en hobby, men spänningen i att tävla med dina hästar varje vecka är så speciell.
– Det oupphörliga tävlandet motivera mig också. Jag gillar att vinna och jag vill vara bäst. Jag arbetar alltid mot nästa steg och vill förbättra mig, det finns aldrig ett tråkigt ögonblick!

Bryan Balsiger - Clouzot de Lassus och hans groom Guiblin-Miche Melusine.
Bryan Balsiger – Clouzot de Lassus och hans groom Guiblin-Miche Melusine. Foto FEI Satu Pirinen

Vad har varit höjdpunkten i din karriär så här långt?
– Det måste ha varit guldmedaljen i Young rider-EM med Clouzot de Lassus. Det var en verkligt tuff tävling och att bli europamästare var den mest otroliga känsla. Det har också fått mig att hungra efter mer!

I intervjun berättar han också att han då ridit sin topphäst Clouzot de Lassus i tre år – så nu är det alltså fem år.
– Han är fantastiskt, jag får den mest makalösa känsla varje gång vi hoppar tillsammans. Det liknar ingenting annat jag har upplevt förut. Vi har byggt förtroende tillsammans och jag har verkligen tur som får ha det här fantastiska partnerskapet med honom.

Bryan Balsiger - Clouzot de Lassus.
Bryan Balsiger – Clouzot de Lassus. Foto FEI Satu Pirinen

Vilka inspirerar dig ?
– Marcus Ehing och Steve Guerdat är mina två främsta idoler. Marcus rider med sådan perfektion och har en fantastisk arbetsmoral. Hans långa och framgångsrika karriär är något som jag hoppas kunna efterlikna och uppnå själv. Steve Guerdat är en schweizisk hjälte, han är så cool under press, rider så bra och har en sådan nära relation med sina hästar.

Vad skulle du göra om du inte var hoppryttare?
– Det var en svår fråga eftersom jag varje dag är så lycklig över att ha mitt drömjobb! Men om jag inte vore hoppryttare, skulle jag vara ingenjör. Det vore en bra back-upkarriär, men jag hoppas att jag inte kommer att behöva det.

Vilket hade varit ditt bästa råd till ditt 10-åriga jag?
– Jobba hårt, hitta en bra häst, ett bra team och lyssna på dem du jobbar med. På det sättet är enda vägen uppåt.

Känner du extra press i och med att din pappa också var en framgångsrik ryttare?
– Min pappa har varit min tränare sedan jag började rida. Han har alltid backat mig. Som familj så andas och lever vi häst och det är så skönt att känna att jag har ett sådant starkt stöd. Min bror tävlar också och utvecklas varje år och vi rider alltid tillsammans.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– Jag har sådan tur som får rida så många fina hästar. Jag börjar dagen hos mina hästägare och tillbringar morgonen med att utbilda och träna hästarna där. Sedan kör jag till min familjs stall och rider fler hästar, ofta unghästar, och hjälper min far med ridskoleelever. Det är ett riktigt familjeföretag och jag måste nypa mig själv i armen varje dag, för jag har sådan tur som har fått sådana fantastiska möjligheter. Jag skulle inte byta det mot någonting i världen.

Texten består av utdrag ur en intervju som Bryan Balsiger gjorde för Rolex inför Rolex Grand Prix.

Bryan Balsiger - Clouzot de Lassus.
Bryan Balsiger – Clouzot de Lassus. Foto FEI Satu Pirinen

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.