Bild från hemsidan för hovoljan som Kevin Bacon lånade sitt namn till.

Så minns ridsportvärlden hopplegendaren som gick bort i veckan

Australiensiske Kevin Bacon var en av ridsportens stora legendarer. Han avled i veckan, 88 år gammal. Ridsportvärlden minns en av de verkligt stora.

Kevin Bacon hade en minst sagt unik ridstil. Man kunde ofta se hela publiken mellan honom och sadeln i sprången. Här i Sverige fick vi se honom rida i Scandinavium flera gånger med sin OS-häst Chichester. Med den fantastiska hästen hade han en lång karriär – hela 12 år ute på de internationella tävlingsbanorna. Han red sitt första OS i Tokyo 1964 med Ocean Foam. 1968 i Mexico City och 1976 i Montreal tävlade han Chichester.

Kevin Bacon var också känd för sin sköna humor och väldigt omtyckt bland ryttarkollegerna.

Björn Jacobssons skriver på Facebook och berättar ett antal roliga anekdoter från sina möten med Kevin Bacon:

Han körde själv lastbilen efter Scandinavium ner till Helsingborg veckan efter o tävlade, för han hade ju inget särskilt för sig. Här massor med fina minnen från Kevin.

När han kom ner till Åke Hultbergs stall på Rögle gård innan tävlingarna i Helsingborg erbjöd han sig att göra vid tänderna på Åkes hästar, speciellt om någon var besvärlig. Åke hade på den tiden Carat i stället och denne fick man söva för att klara tänderna. Kevin anade nog att det var speciellt, så han beordrade fram Carat och körde ut alla ur stallet. Genom fönsterna fick vi då se Kevin tas på tänderna på hästen! Carat iförd enbart grimma med grimskaftet hängande rakt ner! Hästen var precis som paralyserad. Åkes kommentar ”Det är fel häst! Det kan inte va rätt!” Men det var det!

När han sent omsider anlände till Rögle så hade vi bokat in en middag med diverse högdjur. Vi var rejält sena. Avlastning av hästarna. Skötaren stod cirka 10 meter bakom lastbilen och rökte. Kevin gick in i bilen och lossade hästarna och när han la grimskaftet över deras halsar var det signalen att dom kunde stiga av. Alla tre gick fram till skötaren och ställde sig! Kevin skulle tvunget rasta alla tre hästarna. Jag frågade hur lång tid det skulle ta att rida samtliga. (middagen). Svaret kom: tjugo minuter! Han frågade var han kunde rida ut. Där på den vägen, så kommer du tillbaka hit. Han svingade sig upp på den närmsta utan sadel o träns, enbart grimma o grimskaft, tog de andra i sina grimskaft på var sin sida som handhästar. Red iväg och övergick till galopp efter cirka 50 meter! Barbacka med tre tävlingshästar!!! Han var tillbaka inom 20 minuter!

Kom att tänka på att Kevin Bacon inte använde sin speciella ridstil på några andra hästar än Chichester. Och faktiskt – för att locka skratt – överdrev han gärna stilen. Den fungerade inte på någon annan häst. Hans ryttaregenskaper i övrigt var fantastiska, med en mjukhet och en avståndsbedömning som var exceptionell. Han var i sanning den mest fantastiska hästkarl jag träffat.

 

Nu är det många som minns Kevin Bacon och delar sina minnen av legendaren:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.